Безпрецедентната намеса на правителството в изчисляването на цената на природния газ за месец септември завърши безславно - след проверка е установено, че "Булгаргаз" е поискал напълно резонно увеличение с малко над 20% и именно заявление за тази нова цена ще бъде подадено за утвърждаване в КЕВР. Това съобщи лично министърката на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг днес. 

Припомняме, че на 1 септември държавната "Булгаргаз" внесе редовното си заявление за предложение за нова цена на природния газ в КЕВР. В него бе поискано увеличение от над 20 на сто с мотив - поскъпването на себестойността на горивото на международните спот пазари.

Буквално няколко часа преди КЕВР да утвърди цената обаче, станахме свидетели на безпрецедентна намеса на правителството, което нареди на "Булгаргаз" да оттегли искането и обяви, че започва проверка на изчисленията. Това действие бе определено от експерти като опит да се успокоят хората, особено тези, които протестират вече 65 дни по площадите на страната, въпреки че беше пределно ясно, че увеличение на цената трябва да има. Така в продължение на 11 дни цена на природния газ на практика нямаше, доставки се правеха, но не се фактурираха. Хаос - така накратко можеше да бъде определена ситуацията. 

Днес вече официално стана ясно, че проблем с формулата и изчисленията няма, а всичко до момента е било безсмислено. 

"На първо място по отношение на цената на природния газ за месец септември 2020 година, предложена от "Булгаргаз" и КЕВР, трябва да кажем, че колегите са установили, че тази цена е сформирана правилно. При нейното определяне са спазени изискванията на договора между "Булгаргаз" и "Газпром" и е спазена наредбата за регулиране на цената на природния газ. Всички компоненти, които сформират цената на природния газ са правилно определени и предложената от Булгаргаз цена на стойност 22,46 за месец септември е коректно определена", обясни министърката. 

Какво следва сега? Повече подробности по темата даде директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов. Както се очакваше - фактурирането ще става със задна дата, от 1 септември. Това ще важи за клиентите на "Булгаргаз", които са на свободния пазар и те ще получат фактурите си още днес. Що се отнася до тези на регулирания пазар - те ще трябва да изчакат, докато КЕВР се събере и утвърди цената, която, ако бъде приета, ще бъде от 22,46 лв. за мегаватчас. 

Петкова обясни, че имало нужда от проверката, за да бъдат сигурни потребителите и правителството, че няма грешка или манипулация. Обяснението за повишението пък е просто - по време на пандемията и в резултат на рекордно ниското потребление, цените на международните спот пазари паднаха рязко. През август обаче те започнаха да се възстановяват и логично "Булгаргаз" поиска по-високата цена. 

А международните спот пазари са важни за родната цена на газа заради промената формула на изчисление, след като България предоговори условията за доставка от  "Газпром". В резултат на антимонополно дело на ЕК срещу руския гигант, компанията бе задължена да намали цената за доставките за осем европейски държави, сред които и България. 

Петкова все пак беше категорична, че въпреки увеличението от септември, цената все пак остава по-ниска от тази за април - това бе първият месец, в който България използва новата формула за изчисляването на цената (повече спот елемент, за сметка на цената на нефта, както беше преди. Накратко - повече пазарна логика). 

"Тоест цената за септември все пак е по-ниска от цената за април, което показва, че тази формула наистина работи много добре и че условията, които България успя да постигне при предоговарянето, са в интерес на потребителите", обяви Петкова, без въобще да споменава ролята на Европейската комисия, която води антимонополното дело. 

Министърката допълни, че ефектът от предоговарянето изглежда нетно така: разликата между сумите, които потребителите биха платили, ако беше останала предишната формула и тези, които плащат сега, за 12 последните 12 месеца се равнява на общо над 320 млн. лв. Това било личен успех на правителството и на премиера Бойко Борисов. 

И накрая важно уточнение - промяната на цената не засяга крайните потребители, защото КЕВР вече е сметнала евентуалните увеличения на международните пазари и те са пресметнати в цените на крайните потребители. Сегашната промяна засяга единствено газоразпределителните дружества, клиенти на "Булгаргаз".