САЩ още идната седмица могат да наложат санкции на висши официални представители в Беларус, отговорни за насилието в страната.

Това заяви в телефонен разговор с журналисти в Брюксел зам. държавният секретар Стивън Бийгън.

Той допълни, че САЩ координират санкциите си с ЕС. Но даде ясно да се разбере, че Вашингтон няма да чака някой да обяви мерки срещу режима на Александър Лукашенко.

„Ние се стремим към целеви санкции, насочени срещу лицата, носещи най-голяма отговорност за случващото се – и насилието, и кражбата на изборите. Посланието към тях ще бъде много ясно – техните авоари и тяхната свобода на движение ще бъдат засегнати заради поведението им сега по отношение на собствения им народ“, изтъкна Бийгън.

Според него фактът, че управляващият вече 26 години Лукашенко разчита преди всичко на Москва за запазването на властта си, може да настрои беларуското обществено мнение срещу Русия. Затова дипломат номер 2 на САЩ се надява Кремъл да изрази безпокойство от насилието срещу протестиращите и отвличането на опозиционни дейци.

„Свободни и честни избори ще позволят на беларуския народ да избере кой да бъде следващият президент. В крайна сметка се надяваме посланието от Москва до Минск да бъде, че управлението трябва да даде път на волята на своя народ“, каза още Бийгън.