Турският президент Реджеп Ердоган не закъсня с отговора си към френския си колега Еманюел Макрон като го предупреди да "не се замесва" с Турция, информира АФП.

"Господин Макрон, ще имате още проблеми с мен", заплаши Ердоган.

Той по-късно добави, че Франция "не може да дава уроци по хуманност" на Турция и призова Макрон първо да погледне историята на страната си, предимно в Алжир и ролята й в геноцида в Руанда през 1994 г.

Новото изостряне на отношенията между Анкара и Париж е заради казуса в Източното Средиземноморие между Гърция и Турция.

Ердоган и Макрон обаче и по-рано са демонстрирали сериозни разногласия и по теми като конфликтите в Сирия и Либия.

Турският лидер обвини Франция, че се е намесила в Либия "заради петрол" и в Африка заради "диаманти, злато, мед".

"Не се замесвай с турския народ. Не се замесвай с Турция", размаха пръст Ердоган в събота по време на реч, предавана по телевизията, в Истанбул по повод 40-годишнината от военния преврат през 1980 г.

Ердоган също призова Гърция "да стои настрана от погрешни" действия, подкрепяни от държави като Франция в спорните води. Миналия месец Париж засили военното си присъствие в региона.

В четвъртък Макрон обяви, че европейците трябва да бъдат "ясни и твърди не с Турция като държава и народ, а с правителството на президента Ердоган, което предприе неприемливи действия".

Напрежението започна след разполагането на турския изследователски кораб Oruc Reis и бойни кораби в спорните води на 10 август и Анкара удължи мисията три пъти.