Доминик Тийм е новият шампион на Откритото първенство на САЩ по тенис. На финала на празния "Артър Аш стейдиъм" в Ню Йорк австриецът победи с 3:2 сета Александър Зверев след повече от четири часа - 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6(6).

Това е първа титла за Тийм в турнирите от Големия шлем, досега той имаше три загубени финала - два на "Ролан Гарос" и един в Австралия. И е първата в ерата на COVID-19.

В надпреварата в парка "Флашинг Медоус" не участваха Рафаел Надал и Роджър Федерер, а Новак Джокович беше отстранен на осминафиналите, но това не омаловажава успеха на Тийм, формата на когото върви нагоре в последните години.

Финалът със Зверев, който за първи път стигна до финала в "Гранд слам", се превърна в трилър. 

Германецът имаше отявлено преимущество в първите два сета. Във втория той можеше да спечели с 6:1 или 6:2, но Тийм отрази няколко сетбола и макар че загуби отново, ясно показа, че излиза от кризата.

В третия сет, преминал отново много интересно и с перипетии, Зверев направи грешки на своя начален удар при 4:5 и австриецът намали общия резултат - 1:2. В четвъртия Тийм дръпна първи с 5:3 и бързо след това изравни.

Петият сет показа, че и двамата са много уморени и напрегнати, грешките следваха едва след друга, но имаше и хубави изпълнения. След размяна на пробиви в началото, Зверев получи предимство при 4:3 на сервиса на своя опонент - 5:3. В седващия гейм обаче Саша не затвори мача, а след няколко непредизвикани грешки върна съперника си в битката.

При 5:5 още не бяхме видели всичко като драма - двамата размениха по още един пробив (по три в частта!). В тайбрека Тийм пропусна два мачбола, но все пак успя да се наложи с 8:6 и 3:2.

За първи път в "оупън ерата" на Откритото първенство на САЩ мач бе обърнат от 0:2 на финала. За последен път това се е случило през 1945 г.