Фактът, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с "Новичок" вече се потвърждава от лаборатории в три страни, провели изследванията си независимо от една от друга, съобщи днес германското правителство, цитирано от руския портал РБК.

Специалисти от Франция и Швеция са потвърдили извода на германското правителство, че Навални е бил отровен със споменатото бойно отровно вещество.

"Подновяваме призива към Русия да изясни станалото", заяви в комюнике говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Той отбеляза, че това отравяне е "тежко нарушение" на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Германска военна лаборатория вече даде на 3 септември заключение, според което 44-годишният Навални е отровен с това силно вещество. Русия обаче оспори резултата.

"Правителството на Германия отправи молба и към други европейски партньори - Франция и Швеция, - да направят независима проверка на германските доказателства въз основа на нови проби, взети от Навални", пише в комюникето. В текста се посочва, че "резултатите от това изследване в специализирани лаборатории във Франция и в Швеция вече са на разположение и потвърждават германските доказателства".

"Вече три лаборатории са представили по независим начин доказателство, че причината за отравяне на Навални е невротоксично вещество от групата на "Новичок", се отбелязва в комюникето.

Германия е "сезирала Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за проучване на доказателствата по случая Навални", информира говорителят и уточнява, че Конвенцията за забрана на химическите оръжия предвижда по-специално "всички подписали я държави да получава техническа помощ от ОЗХО".

Базираната в Хага организация е "взела проби от Навални и е предприела необходимите мерки, за да бъдат изследвани те в референтни лаборатории на ОЗХО. Поддържаме тесен контакт с европейските си партньори във връзка със следващите етапи", пише в заключение говорителят на германското правителство.

Руската полиция заяви в петък, че би желала да разпита Навални в Германия, от която поиска да й предостави цялото си досие за случая, по-специално анализите на германската военна лаборатория. Руските власти твърдят, че анализите, направени в Русия при хоспитализирането на Навални в сибирския град Омск, преди да бъде преместен в Германия, не са показали наличието на никакви отрови в организма на политика, излязъл от кома на 7 септември.