Единственият често цитиран от прокуратурата като "осъден зам.министър" - Христо Ангеличин е окончателно оправдан и по делото за купуването на телефонни централи в 12 посолства.

Новината съобщава news.lex.bg, а съставът на ВКС с председател и докладчик Татяна Кънчева, освен че оставя в сила оправдателната присъда на Ангеличин, в решението си подчертава, че обвинението е за несъставомерно деяние.

Ангеличин беше подсъдим, защото наредил на 12 посолства да купят автоматичните централи от фирма „Балкантел“, без да е проведена обществена поръчка. Централите трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовка за европредседателството на България.

Първоначално прокуратурата го беше обвинила в престъпление по служба, като твърдеше, че той се е обадил на представителите на България в Брюксел, Женева, Париж, Рим, Виена, Берлин, Варшава, Стокхолм, Анкара и Истанбул и им наредил да платят незабавно 429 422 евро на посочената от него фирма, припомня правният сайт.

Обвинението твърдеше още, че „Балкантел“ не разполагала с тези централи и не е можела да ги достави, тъй като нямала сертификат. На всеки посланик обаче били изпратени оферти от фирмата, банковата сметка и проформа фактура с посочена сума. Целта на Ангеличин била да облагодетелства фирмата, но щети не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата започнала незабавна проверка от ДАНС и МВнР, в резултат на което част от ръководителите в посолствата не превели парите, а други си върнали платеното. След това обаче прокуратурата измени обвинението в безстопанственост, от която са били причинени и вреди за 420 000 лв. от платените от някои посолства пари.

Това беше едно от серийните дела срещу министри или в случая - зам.министри, които не са от ГЕРБ по време на кабинета на Бойко Борисов с Реформаторския блок.

 

"В момента на образуване на досъдебното производство, съответно при повдигане на обвинението, платените средства вече са били върнати, поради което щета за МВнР няма, а това обстоятелство прави деянието на подсъдимия несъставомерно, защото липсва обективният състав на престъплението безстопанственост“, се казва в решението на ВКС, цитирано от Лекс.

Освен това върховните съдии пишат, че в конкретния случай Ангеличин няма и как да извърши точно това престъпление, защото със заповед на тогавашния министър Даниел Митов са му възложени само общи задължения за наблюдение и контрол на дирекциите „Бюджет и финанси“, „Сигурност“ и „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване“ във външното министерство. ВКС пише, че за да може да бъде съден Ангеличин за безстопанственост по чл. 219, ал. 2 с тези заповеди трябва да са му възложени конкретни действия, които е следвало да извърши.

Съдът напомня още, че в случая Ангеличин не само трябва да не е изпълнил свои конкретни контролни функции, но и шефовете на въпросните дирекции да са извършили престъпление. Те обаче са само свидетели по делото и прокуратурата не твърди да са виновни.

Това дело приключва с оправдателна присъда, след като преди две години на първа инстанция Специализираният наказателен съд го беше осъдил условно на 2 години затвор.

През април т.г. Ангеличин беше оправдан окончателно и по другото дело, по което бяха заедно с министър Митов - за самолетните билети, които МВнР купувало през фирма избрана от Министерството на земеделието, докато нямало свой контрагент, избран чрез редовна обществена поръчка.

Част от обвиненията бяха заради това, че Външно изплатило на фирмата на фирмата близо 500 000 лв., без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите (всъщност фирмата после възстановиле въпросните пари за отстъпки, б.р.).

Ангеличин получи 4 години затвор само на първа инстанция - Специализирания наказателен съд. И по това дело ВКС беше категоричен, че деянията са несъставомерни.

Неотдавна Даниел Митов заяви в интервю, че обмисля да съди прокуратурата.

След случая с двете отменени присъди на Ангеличин, единствените успехи, които прокуратурата и съответните "медии" цитират, са задържанията в предварителния арест на министри и зам.министри.