С бурни обвинения в лъжи между членовте на ВСС, бодряшки данни от държавната фирма "Информационно обслужване", подписка на ядосани съдии и конкретни обвинения от Лозан Панов към колегите му в дребен тарикатлък... Така премина многочасовата тягостна дискусия във ВСС - какво да се прави с новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС).

Срещу нея има над 75 писма от различни съдилища в страната.

След пропилените години, внедряването "на юруш" и след като системата очевидно буксува, предложението на Георги Чолаков - председател на ВАС, внесено днес, бе доста йезуитско: системата да се внедри до утре във всички съдилища, както е по договор (проблем освен Районният съд е и ВКС, където не само председателят Лозан Панов, но и Пленумът на всички съдии се е "запънал" и не я иска, ако не бъде доработена, б.р.). След което тя веднага се спира временно от 18 септември до 18 декември, съдиите си вписват делата в старите деловодни системи - според едни те са 4, според други 5 най-различни. А пък ЕИСС продължава да се доработва и в нея се водят само делата, които ... вече са започнати в нея. Така не се губи част от еврофинансирането заради нарушени срокове, нищо че вещае ужасен хаос.

Може да се каже, че предложението на Чолаков предварително бе обречено на успех с оглед разположението на силите в Съвета.

Събитията едно по едно

Както Клуб Z писа, денят започна с масова сбирка на съдии от Софийския районен - и не само - съд под прозорците на ВСС. Такава не е имало от 2017 година, а кадровиците по традиция получават киселини, когато най-големият съд излезе на протест пред сградата им на ул. "Екзарх Йосиф".

Боян Магдалинчев при идването му на работа покрай протестиращите съдии. Снимка Веселин Боришев

Така или иначе бяха допуснати да се качат до "правния Олимп" няколко представители на протестиращите - от районния, градския и апелативния съд на София.

Стана ясно, че например има операции, за които са нужни 74 цъкания/кликове от страна на съдията. И това не става въпрос за делото "КТБ" или за Нюрнебргския процес, а за заповедно производство - каквито има стотици и хиляди в цяла България.

"Хиляди". Именно това е и думата, която Боряна Димитрова - горещ привърженик на ЕИСС, но и шеф на комисията "Съдебна администрация" - употреби за дефектите в системата, които се нуждаят от доработване.

"Те са хиляди проблемите в тази програма - вече не са стотици, сигурно са хиляди", каза тя. След което предложи системата да бъде... внедрена повсеместно от утре.

От недоволстващите магистрати се чуха впечатляващи неща. Заслужава да се отбележи, например че обученията на съдии - залегнали и в договора с "Информационно обслужване" са били пълна проформа - например група от Районния съд  в последния - втори ден на т. нар. обучение се обединили да се срещнат и дискутират за неяснотите с хората от "Информационно обслужване". Но 3 часа не се намерила... зала за това и накрая дошло време да свърши денят за обучения. Така и не могли да си кажат въпросите и забележките.

На фона на всичко това поканеният екип на "Информационно обслужване" - воглаве с изпълнителния директор Ивайло Филипов изнесе бодряшки данни. Той обеща бързи бутони, още и още доработки и практически почти всичко, което е възможно - плюс неуморен труд на колегите си. Само и само да не се спира ЕИСС. Освен това изрази становище, че ако се спре някъде, тя няма да тръгне никога повече.

Експертите от неговия екип не без основание попитаха - ако се оставят само няколко пилотни съдилища да работят с ЕИСС, каквото е предложението на Чолаков, а другите се върнат към старите - как ще си комуникират старите и новите системи. Примерно, на първа инстанция си с новото деловодство, но отиваш на Окръжен съд, където функционира старото... 

Той се похвали, че всъщност успеваемостта да се подпише даден акт със системата само 2 месеца след внедряването ѝ вече е средно 90 %. Не стана ясно колко усилия и време обаче струват на съдиите тези "9 от 10" успешни подписвания.

Забележително е, че от пускането на ЕИСС от държавната фирма твърдят, че са ѝ направили 66 версии и над 500 по-дребни доработки. И всичко това - след като се вслушват в съдиите за констатирани от тях нередности.

"За мен процесът е необратим, процесът трябва да върви!", почти поетична бе Вероника Имова - представител на ГЕРБ в Съвета.

Представляващият Боян Магдалинчев (и той от ГЕРБ) очаквано се интересуваше най-вече от финансовата страна на въпроса. Попита и "Информационно обслужване", а после и представители на управляващия орган по ОП "Добро управление" - ще има ли финансова корекция, ако я внедрят утре - в последния посочен по график ден за това, а пък от 18 септември я спрат за доработки. Ирена Първанова от ОПДУ му отговори кратко - не.

Лозан Панов бе най-критичен. Той обвини както колегите си, така и "Информационно обслужване", че представят една оптимистична картина, която въобще не отговаря на истината, и че всички бързат след казаното в понеделник от главния поркурор (Гешев посочи, че ако системата не влезе, това ще е репутационен удар срещу държавата, б.р.).

"Изобщо не споделям мнението, което започна да се налага, че - виждате ли - това е една прекрасна система и проблемът е, че съдиите не могат да работят с нея или не искат да работят с нея - каза Панов.

Само от ОС-Благовград още на 6 юли написаха 43 точки, в които посочват конкретни проблеми в системата."

Почти всички писали писма до ВСС предлагат спиране.

Той каза иронично и че явно има и поддръжници "Информационно обслужване. Например установил, че в написано писмо от съдия Иво Дачев от Софийския апелативен съд пише как ИО са работили професионално, компетентно, всеотдайно и т.н. Обаче същите фрази на Дачев (между другото част от "дрийм тийма" на Владимира Янева от СГС преди време, б.р.) се виждат в писмата за подкрепа от Сливен, Монтана, Пловдив, Разград, Кубрат, Панагюрище, Своге, Айтос, Военноапелативния съд и др. Изреченията са "копи пейст".

"Така и не се обясни - при условие, че тази система дава толкова много проблеми, защо трябва да се приема, защо трябва да се внедрява?!  Всъщност това е нагледен пример как се усвояват парични средства от ЕС и сега се опитваме по някакъв начин - андрешковски, да се каже: ще внедрим системата на 17-и, а на следващия ден 18-и ще я спрем!

Каква е логиката това да се случи? Какъв е разумът, който ви мотвира да направите такова предложение – освен, ако не е целта да се усвоят средства, да се помогне на Информационно обслужване да продължи този тип договорни отношения."

Панов директно предложи да се прекрати договорът с компанията изпълнител на ЕИСС.

"Не, тази система е изначално опорочена! Тя създава предпоставки за контрол над магистратите, тя вменява задължения на магистратите да бъдат човеците, които ще кликат с една или две, или повече стъпки.

Това е експеримент с магистратите - те реагираха и сега ние се опитваме така да позамажем случая, като всички да бъдат доволни", каза още той.

Панов нарече системата "очевидно неработеща, тромава, бавна, незавършена и има нужда от много корекции".

 

До късно след 16 ч следобед министър Десислава Ахладова, на която това ѝ е първо водене на заседание на ВСС, на моменти трудно "удържаше юздите" на спорещите.

Сред най-големите оптимисти и опоненти на Панов бе Вероника Имова. Тя обвини Панов, че говори за отстранени вече проблеми отпреди 3 месеца и не си е "ъпгрейднал" информацията (не стана ясно защо има 2 писма на съдиите от СРС от последната седмица и протестът им беше днес, а системата в момента се внедрява при тях, б.р.).

И обвини председателя на ВКС, че обезсърчавал хората.

Не е коректно да се задава невярна информация, която ги объзсърчава...“, каза Имова.

А пък колегите съдии знаели, че "гласът им е чут ежечасно и ежеминутно".

И направи съждението:

Първи януари чука на вратите на всички!“

Имова призна всички дисциплинирани, отговорни колеги в цялата страна дори да я внедрят по желание - ако и да не са сред посочените пилотни съдилища.

Системата завари всички ни неподготвени“, заключи Имова.

След което се аргументира, че системата трябва да се внедри, давайки пример с... обувки: че нямало как да разбереш едни обувки дали са ти удобни, докато не ги разтъпчеш в реална среда.

"Ако вие сте в частния бизнес, никога няма да приемете един такъв договор, с толкова много недостатъци - опонира Панов. - Или казано по вашия начин - никога няма да си купите скъсани обуки или обувки, които не са по ваш размер.“

В крайна сметка без особени изненади, окончателно решенията изглеждат така:

EИCC ce внeдpявa във вcичĸи 153 cъдилищa в cтpaнaтa бeз aдминиcтpaтивнитe и Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд. Oтxвъpля се пpeдлoжeниeтo нa Лoзaн Πaнoв и нa Πлeнyмa нa BKC внeдpявaнeтo зa там дa ce oтлoжи. Bнeдpявaнeтo във BKC пpиĸлючвa yтpe, нa 17 ceптeмвpи.

От 18 ceптeмвpи дo 10 дeĸeмвpи ce cпиpa въвeждaнeтo нa дeлa в EИCC във вcичĸи cъдилищa, c изĸлючeниe нa пилoтнитe (17 нa бpoй), ĸaĸтo и нa cъдилищaтa, ĸoитo изpaзят жeлaниe дa пpoдължaт дa paбoтят c EИCC пpeз тoзи пepиoд.

В горепосочения пepиoд 18 ceптeмвpи – 10 дeĸeмвpи вcичĸи cъдилищa, зa ĸoитo ce cпиpa въвeждaнeтo нa нoви дeлa в EИCC, възoбнoвявaт paбoтaтa cи c дeлoвoднитe cиcтeми, пoлзвaни пpeди тoвa, ĸaтo в тяx ce вĸлючaт и ĸopeĸции в cиcтeмaтa зa cлyчaйнo paзпpeдeлeниe c дeлaтa пo EИCC.

Зaпoчнaтитe в EИCC дeлa ce дoвъpшвaт в нoвaтa cиcтeмa навсякъде.

Cъздaвa ce и paбoтнa гpyпa по проблема.