Ден след като от прокуратурата съобщиха, че разследването "Гебрев" е спряно след изключителни усилия, оръжейният завод "ЕМКО" на бизнесмена Емилиян Гебрев опроверга в сряда част от твърденията на държавното обвинение. От прокуратурата обявиха, че след 2015 г. срещу Гебрев е имало още 4 опита за покушения.

"Това е не просто разпространение на невярна информация и внушения. Това е грозна фалшификация. Разполагаме с документи от авторите и разпространителите на тази фалшификация, чиито следи минават и през прокуратурата и които ще станат публично достояние, когато това се наложи. Възниква обаче и друг важен въпрос: ако прокуратурата наистина е имала информация за други опити за покушение, проверена ли е тя за достоверност и защо не са били уведомени застрашените лица", се казва в позицията на "ЕМКО". 

Емилиян Гебрев, синът му Христо и производствения директор на завода им Валентин Тахчиев бяха отровени през пролетта на 2015 г. До есента на 2018 г. прокуратурата реално не работеше по разследването, въпреки, че се появиха сериозни съмнения, че срещу тримата е използвана отрова от групата на Новичок. 

 В началото на 2019 г. разследващата платформа Bellingcat съобщи, че руски агент, подозиран за отравянето на семейство Скрипал, е бил в България в дните около отравянето на Гебрев.

А малко след това държавното обвинение пусна видео на мъж с шапка и ръкавици, който обикаля служебния гараж на фирма "ЕМКО" на Гебрев.

От компанията заявяват, че е "откровена лъжа" твърдението на прокуратурата, че от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) са отказали да направят повторно изследване на веществото, с което бяха отровени тримата. Разследващите напомниха преди ден, че анализ на веществото е направен във финландската лаборатория "Верифин", цитирайки "писмен отговор от ОЗХО, в който се посочва, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали не е необходим и това би създало прецедент в практиката им".

Никога ОЗХО не е създавала или изпращала такъв документ, което също лесно може да бъде проверено от медиите. Приписването на несъществуваща вина на ОЗХО вероятно няма да остане без последствия", се казва в позицията на „ЕМКО“.

Оттам посочва още, че "прокуратурата, която доскоро официално тръбеше, че тримата са отровени с "пестициди" и "със салата от рукола", открито заблуждава, че резултатите от анализите на родното МВР били потвърдени от финландската лаборатория "Верифин".

"Това категорично не е вярно. Първо, "Верифин" никога не е оценявала и сравнявала анализите на българското МВР. Второ, припомняме, че според официалния доклад на "Верифин" за българските проби от 2015 г. в изследванията се констатират две фосфоро-органични съединения (базата на Новичок), едно от които тогава лабораторията не познава. Или по-точно, за него на стр. 20 от доклада изрично пише, че "не бе възможно да се идентифицира.", уточняват оттам. 

От прокуратурата заявиха във вторник, че съществува пречка обвинените отровители на бизнесмена да бъдат екстрадирани. И това са законите на Руската федерация. 

"Твърдението на висшия правоохранителен орган в България, че правен регламент на друга държава може да пречи на прилагането на българските закони е симптоматично и не се нуждае от коментар", пък отговарят ден след това от ЕМКО.

С червена бюлетина на Интерпол и Европейски заповеди за арест като отровители на тримата са припознати от прокуратурата - Георги Горшков, Сергей Павлов и Сергей Федотов. До момента те не са намерени.

"Фрапиращ е отказът на прокуратурата да се обърне към компетентните власти на Руската федерация за изясняване на самоличността и на други факти и обстоятелства около заподозрените за терористичния акт руски граждани. По неофициална информация от руска страна, въпреки съществуващите споразумения, българските им колеги никога не са се обръщали към тях с въпроси и искания за разяснения. С тези свои действия българската прокуратура, освен че препятства изясняването на обективната истина, създава възможности за спекулации и подхранване на недоверие между България и Русия", добавят от "ЕМКО".