Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърката на труда и социалната политика Деница Сачева. 

Тя участва в инициатива на Центъра за изследване на демокрация и на Българския форум на бизнес лидерите за представяне на Харта за многообразието в България.

Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета. Предложенията ще бъдат гледани на Коалиционен съвет, който да вземе политическо решение, поясни Сачева. На него ще се обсъди възможност за минимална пенсия от 300 лева, добави тя.

Работи се по варианти за преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2015 година, за преизчисляване на всички пенсии или само на най-ниските, както и продължаване на добавките от 50 лева, които се отпускат сега, заради пандемията, посочи Сачева, цитирана от БТА. - Моето мнение е, че трябва преизчисляване на всички пенсии."

Вариантът за преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 2015 година, би струвал на държавата 1,2-1,5 млрд. лева и ще се отнася за един милион - милион и сто хиляди души. Разчетите по всички варианти са от 1,2 до 3,8 млрд. лева на година, каза социалният министър.

В момента се прави анализ на социалното подпомагане, който трябва да е готов до края на октомври и да бъде представен пред Народното събрание, защото то е поръчителят на доклада, каза Сачева.

"При семейните помощи за деца със сигурност са нужни промени, защото детските добавки са сред най-дискутираните теми и от тях всички са недоволни. Моето лично мнение е, че трябва да има универсални детски добавки, но това е въпрос на разчети и на възможности", каза Деница Сачева.

В момента се работи по актуализация на бюджета за тази година и по проекта за бюджет за следващата година, каза още социалният министър.

Днес Българският форум на бизнес лидерите се е събрал да приеме Харта на многообразието. 

Българския бизнес очевидно разбира, че многообразието е ключът към иновациите и креативността, каза още Деница Сачева. Многообразието е ключ и към по-висок икономически растеж, защото всеки може да допринесе за обществото със своите таланти и възможности, каза министър Сачева.