Съединените щати ще поддържат военното превъзходство на Израел в Близкия изток, заяви американският министър на отбраната Марк Еспър, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Еспър е дал тези уверения на израелския си колега Бени Ганц на фона на безпокойствата на Израел от евентуалната продажба на американски изтребители Ф-35 на Обединените арабски емирства.

"Искам да кажа за начало на всички, че един от крайъгълните камъни на нашите отношения в областта на отбраната е да бъде запазено качественото военно превъзходство на Израел в региона", подчерта шефът на Пентагона в началото на срещата си с Ганц във Вашингтон.

Еспър добави, че Съединените щати са поели такъв ангажимент и министерството на отбраната го изпълнява.

Въпросът за продажбата на изтребители от пето поколение Ф-35 хвърли сянка върху тържественото подписване през миналата седмица във Вашингтон на споразуменията за нормализиране на отношенията на Израел с Обединените арабски емирства и Бахрейн.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп увери, че няма никакъв проблем да бъдат продадени военни самолети от този вид на ОАЕ, които отдавна искат да се сдобият.