Дали български, или чуждестранни служби са разкрили разпространената от МВнР новина от вечерта на 23 септември, че двама руски дипломати са действали като шпиони на Русия и "са търсили информация за плановете за модернизация на Българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника".

Този въпрос постави в ефира на "Тази сутрин" бившият министър на отбраната (2014-2017 г.) Николай Ненчев, като според него от партньорски на страната ни агенции са пристигнали данните и натискът "да се предприемат действия".

Министерството на външните работи обяви двамата руски дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната ни. Руското посолство бе уведомено с нота и предупреди, че ще отвърне реципрочно.

"Неведнъж съм говорил за опитите от страна на Русия да интервинира във вътрешните работи и по-конкретно в Министерството на отбраната", добави той.

Ненчев обясни, че настоящият шпионски скандал е започнал през 2016 г. - след като Министерството на отбраната стартирало модернизирането на Българската армия.

Бившият министър на отбраната съобщи, че през ноември на същата година е подписал договора с Полша "във връзка с ограничаването на Русия". 

"Нещо много странно се случи само 2 или 3 дни по-късно. В министерството се получи едно писмо от ДАНС, в което се иска пълна информация -  записи, договори, камери - всичко. Проведоха се разпири на 10-15 души, които работиха по договора."

Ненчев открива връзка между договора и обвинението, което му е повдигнато няколко месеца по-късно (на 15 януари 2017 г. Ненчев бе обвинен, че в периода от май до септември 2015 г. е скрил действащ договор за ремонт на изтребителите МИГ-29 с руската корпорация РСК-МИГ и е започнал преговори с Полша).

"Обвинението беше, че аз съм нарушил интересите на руската страна. Ако бях получил такова обвинение от руския прокурор и службите, щяха да го приема. Но когато то идва от българския прокурор Цацаров със съдействието на ДАНС, то е твърде подозрително. Това дело бе водено от прокурор (Десислава) Пиронева. Сега тя е зам. главен прокурор."

Ненчев сподели, че не се е срещал с двамата прогонени руски дипломати и заяви, че по време на престоя си само веднъж е водил разговор с руския посланик.

"Какво са правели през тези 4 години нашите служби? За мен е важно да научим, очевидно прокуратурата знае кои са имената на българските граждани, замесени в този скандал."

Ненчев възропта срещу незадоволителния завършек на по-раншните скандали с руски дипломати/шпиони и българските им сътрудници, които винаги приключвали след прогонването на нарушителите.

"Ние не получихме конкретна информация, ние не разбрахме какво се случи с тези хора, точно обратното - един от заподозрените в скандала получи орден от Путин (Николай Малинов). А сега се готви да създаде русофилска партия."

Според Ненчев Русия се меси във военната промишленост на България и вижда пример за това при опита за убийство срещу оръжейния бос Емилиян Гебрев.

Бившият министър заяви, че българското правителство трябва да предприеме по-сериозни действия - например външната министърка да изпрати протестна нота до руското външно министерство. Според него апартията на българските власти е лош сигнал към партньорите ни.