Двеста и деветдесет са новите потвърдени случаи на коронавирус в България през изтеклото денонощие, съобщи Единният информационен портал.

Те представляват 5,9 на сто от направените 4859 теста, което е значителен ръст в сравнение с предходните дни. Съотношението между броя на взетите проби и оказалите се положителни за COVID-19 на 24 септември бе 4,5%, а ден по-рано - на 23 септември - 3,6%. 

Общо потвърдените случаи на болестта у нас станаха 19 573.

Хоспитализираните пациенти са 744, от които 30 са в интензивни отделения.

Излекуваните са 14 013, като за последното денонощие те са 146.

Починалите за същия период са шестима, с коите общият им брой става 785.

Тревожна статистика и в Европа

Франция отбеляза нов рекорден брой случаи на коронавирус за едно денонощие, а броят на приетите в болница хора с COVID-19 надхвърли 6000 за първи път от над два месеца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Здравните власти съобщиха за 16 096 нови заразявания с вируса, с което общият брой достигна 497 237. По този показател Франция се нарежда на второ място в Западна Европа след Испания.

Френският министър-председател Жан Кастекс предупреди, че правителството може да бъде принудено отново да наложи карантинни мерки в някои райони, ако ситуацията с разпространението на коронавируса не се подобри в идните седмици. Той също така защити строгите ограничения, въведени вчера от властите.

За последното денонощие във Франция са регистрирани 52 смъртни случая от COVID-19, с което общият им брой достигна 31 511.

Деветнадесет души са починали от коронавирус в Чехия вчера и това е най-големият брой починали за един ден от вируса в страната от началото на пандемията през март, съобщи днес чешкото здравно министерство. В Чехия, която е с население от 10,7 милиона души, бяха регистрирани 567 смъртни случая, свързани с болестта COVID-19.

Броят на заразените с коронавируса в Испания е вече над 700 хиляди, съобщиха испанските власти. Точният брой на заразените е 704 209. Броят на смъртните случаи през последните 24 часа се увеличи с 84 и вече е 31 118.

Великобритания регистрира днес 6634 нови случая на заразяване с COVID-19. Британските власти отчетоха и 40 нови смъртни случая.

В Русия кметът на Москва Сергей Собянин се обърна към гражданите и работодателите с молбата хората по-възрастни от 65 години и жителите на столицата с хронически заболявания от 28 септември да си останат у дома, а работодателите "отново да приведат колкото може повече сътрудници в дистанционен режим", предаде бизнес порталът РБК.

Заразените в САЩ надвишиха 7 милиона

Случаите на коронавирус в САЩ надхвърлиха 7 милиона - над 20 процента от общия брой в света, предаде Ройтерс, като се позова на свой анализ на данните.

Прагът от 7 милиона заразявания беше прехвърлен в момент, когато щатите в Средния запад съобщават за сериозно увеличение на случаите през септември.

Само преди няколко дни броят на жертвите на вируса надхвърли 200 000 в САЩ, които са най-тежко засегнатата държава от пандемията. Всеки ден в страната умират по над 700 души от COVID-19.

Калифорния е щатът с най-много заразявания - над 800 000, а на следващо място са Тексас, Флорида и Ню Йорк.