Традиционният концерт, който се провежда всяка година в Ню Йорк за рождения ден на Джон Ленън на 9 октомври, се е наложило да се организира онлайн тази година заради пандемията от новия коронавирус, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нямало никакъв начин концертът да бъде отменен, защото тази година се навършват 80 години от рождения ден на легендарния "бийтъл" и 40 години, откакто се организира концерт в негова чест в града, който го "осинови".

"И през ум не ми е минавало да не почетем Джон и да спрем след 39 години", казва Джо Райола, продуцент и артистичен директор на организацията зад концерта.

 

 

Райола е резервирал за шоуто тази година сградата на Градския съвет и концертът ще бъде стриймван безплатно от 19 часа до полунощ американско източно стандартно време на сайта LennonTribute.org. Очаква се концертът така да достигне до много повече хора.

В шоуто ще бъдат включени записани изпълнения на Джаксън Браун, Пати Смит, Натали Мърчант, Розан Кеш, Шелби Лин, Джоан Осбърн и много други, като част от тях са от минали концерти, а други са нови.

Тъй като няма да се продават билети, организаторите ще приканят за дарения в полза на програми за пациенти с рак.

Райола и приятели започват с неформалните изяви в памет на Джон Ленън през 1981 г., по-малко от година, след като бившият "бийтъл" е застрелян пред дома си в Ню Йорк. Възпоменателните концерти си остават неформални и с малък мащаб в продължение на 24 години. Вдовицата на Ленън Йоко Оно попада на статия в "Ню Йорк дейли нюз" за инициативата на Райола, свързва се с него и иска да научи повече. Тя предлага подкрепата си и в четвъртък разпространи изявление, в което посочва, че "това е чудесен начин да се почете Джон и ценностите, които изповядваше".

 

 

Райола е убеден, че идеалите, в които Джон Ленън е вярвал, не са си отишли с него и че въздействието му е било "сеизмично".

"Мир, любов, равенство на половете и социална справедливост - тези неща никога не остаряват", каза той. 

Също така по повод датата синът му Шон Оно Ленън интервюира сър Пол Макартни, Елтън Джон и брат си Джулиън за отношенията им с легендата. Интервютата ще бъдат част от специална програма в две части на Би Би Си Радио 2, „Джон Ленън на 80”, с която ще бъде отбелязан юбилеят на легендарния изпълнител от „Бийтълс”, съобщава Би Би Си.

"Сега гледам назад в миналото като фен. Какъв късмет имах да срещна това момче, което свиреше като мен. Как се сприятелихме и се оказа, че се допълваме!", казва сър Пол за първата си срещата с Ленън.

Шон разпитва Макартни за приятелството между двамата "бийтълси", песните които са писали заедно и за периода около записването на албума Let It Be, след който Ливърпулската четворка се разделя. 

"Имаше няколко песни, които не бяха много добри... нали знаеш, млади музиканти, които не знаят как точно се прави" - тук Макартни взима китара и изсвирва Just Fun - незаписвана песен, която с Джон създали след училище. После добавя, че с времето ставали все по-добри в писането на музика.   

Пол споделя, че винаги е гледал на периода около Let It Be като на много мрачен и тъжен. Наскоро обаче открил изгубена снимка от тогава, на която двамата музиканти пишели по време на записването. Снимката му напомнила за силата на приятелството им и му донесла надежда.

За пръв път Шон Ленън говори публично със своя кръстник Елтън Джон за баща си. Елтън Джон разказва история, как е прекосил 8 мили с колело, за да си купи албума Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Разказва и за общия им концерт през 1974 г. в "Медисън скуеър гардън", който бил и последната изява на живо за Ленън, както и причината да се съберат с Йоко Оно. Не след дълго тя забременяла с Шон, а Елтън бил избран за кръстник.

"Когато за пръв път се срещнах с баща ти, се чувствах сякаш съм го познавал цял живот. Мисля, че това беше най-големият комплимент, който можех да му направя"  споделя певецът.

Двамата синове от различни бракове - Шон и Джулиън водят личен разговор за баща си. Те разказват, как баща им ги учел на музика, за първите китари, записването на последния албум на Ленън Double Fantasy и как открили, че баща им не е като нормалните хора, а е "бийтъл", чийто двор бил постоянно заобиколен от фенове.

 

„Джон Ленън на 80” ще прозвучи в ефира на БиБиСи Радио 2 на 3 и 4 октомври, в него освен личните интервюта с близките на Ленън ще бъдат излъчени и голяма част от песните на легендарния музикант от началото до края на кариерата му.