Генерал Атанас Атанасов от Реформаторите потвърди в студиото на Нова тв, че ще стане шеф на парламентарната комисия по вътрешна сигурност. "Да, това ще направя и това искам, а въобще не искам другото, за което ме спрягаха", каза той визирайки слуха, че ще оглави МВР.

Водещата го попита дали новата власт ще се върне назад във времето, дали ще провери например как така Делян Пеевски е получи достъп до класифицирана информация за 4 работни дни в ДАНС.

Атанасов отговори, че това са неща, по които мисли и че само от въпросите в студиото му се е запълнила програмата за 6 месеца.

Той обаче поведе разговора в посока на друг пример - как така Финансовото разузнаване, което е част от ДАНС, не е знаело за процесите в КТБ. След като у нас по закон всяка транзакция над 10 000 лв. се проследява.

"Аз знам за какаво става въпрос, но искам да видя фактите. Секторът за сигурност е окупиран на всяко ниво от хора, назначени от Сараите. Зависимите от Сараите хора трябва да си отидат.

И би било хубаво, ако някои си тръгнат предварително", съвсем недвусмислено намекна политикът и бивш шеф на Национална служба "Сигурност".

И поясни, че като казва за "окупацията", въобще не става въпрос за един кръг от 10-15 души.

"И в МВР, и службите основното са почтени хора, които искат да работят за държавата, но никой не им разрешаваше

Ние сме управляващи – имаме инструментариума да постигнем резултати и ще го направим", каза Атанасов.

Той разкри и че още следващата седмица ще се внесе проект за единна разузнавателна служба. Тя ще обедини Националната разузнавателна служба и "Военна информация" в МО. Името ѝ ще бъде Държавна агенция "Разузнаване".

"Ще бъде ликвидирана тази нездрава конкуренция между двете служби. Общо взето, вместо да разузнават, те се занимават да си създават конфлкти една на друга. Често 2-те служби работят по едни и същи сигнали и харчат огромни пари", описа картината в момента той.

На въпрос дали това не се прави, за да оглави той въпросната мегаразузнавателна служба, Атанасов отговори, че ако имал афинитет да се връща, неговото място било в ДАНС. Но тази работа вече не му била интересна - имало млади хора.

Атанасов обясни още, че инициативата не е негова, нито нова идея и знае, че ще има много голяма съпротива.

На въпрос дали правителството ще сработи, той отговори: "Надявам се". И даде цитат от филмче за художествената гимнастика: "Не е важно аз, важно е че сме ние. Миналия мандат на ГЕРб беше аз, сега трябва да сме ние."

Водещата му припомни, че през годините остро е критикувал и Бойко Борисов, и Цветан Цветанов, и Румен Петков например за делото "Лиани" (за незаконно финансиране на ДПС, б.р.), а за Петков дори директно е казвал, че той го е "потопил".

"Хората очакват сработване на един отбор, който ще им бъде полезен. И да спрем с нашите крамоли политически. Хората не ги интересува аз дали обичам, или не обичам Румен Петков или Георги Първанов, който за мен е Гоце", каза Атанасов.

Реформаторът даде пример, че ако например Ивайло Калфин свърши някаква добра работа в социалната сфера, лично ще му благодари, но никога нямало да забрави, че той е бил сред най-големите противници на Закона за досиетата.

"Нека не занимаваме хората какви са ни личните отношения."

На Бойко Борисов била идеята АБВ да бъде част от управляващия формат. И Атанасов го разбирал, защото му трябвали и външно, и вътрешнополитически буфери вляво. 

И даде пример, че партията на Георги Първанов би могла да бъда полезна в отношенията с Русия, които "не са прекрасни".

"Мога да направя всякакви компромиси, не мога да направя компромис в битката с мафията. Имаме уверение, че ще направим нужното в правосъдието", каза Атанас Атанасов и похвали Стратегията за съдебна реформа на Христо Иванов (която включва разделение на ВСС и никак не се харесва на някои среди в магистратурата, б.р.).

На въпрос - не се ли минава и през промени в Конституцията, визирайки мандата на главния прокурор, Атанасов каза, че ще работят и за конституционно мнозинство. Но на този етап имало достатъчно неотложни задачи.

"Ще дойде и това време. Има определени неща, които могат да бъдат свършени с промени в законодателството и тогава ще стане наложителна промяната на конституцията.

Ние очакваме много тежък негативен доклад пореден за българското правораздаване", поясни Атанасов.