Природният газ ще поскъпне с допълнителни 10% през октомври. Това стана ясно след откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което на практика се обсъди желаното от "Булгаргаз" увеличение. 

Така номиналната цена на мегаватчас ще струва 24,84 лв. За сравнение - цената за септември беше 22,46 лв. и то след по-голямото увеличение от 20% спрямо месец август. Важно е да се знае обаче, че поскъпването, което е без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС, важи само за клиентите на "Булгаргаз", а не за крайните клиенти. За тях цената вече е фиксирана на годишна база. 

На откритото заседание изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов е казал, че докладът отразява обективно информацията, свързана с образуването на цената на природния газ от 1 октомври. Потвърден е бил ангажиментът дружеството допълнително да представи в КЕВР отчетна информация, обхващаща периода до 30.09.2020 г. включително, за пазарните индекси на европейските газови хъбове и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за септември. 

Освен това общественият доставчик ще внесе информация и за цените на алтернативните на природния газ горива - мазут и газьол, които формират петролната компонента при ценообразуването на природния газ. Данните ще бъдат внесени в регулатора на 1.10.2020 г., като по този начин КЕВР ще разполага с цялата необходима информация, за да може същия ден да приеме окончателно решение за цената на природния газ за октомври.

Припомняме, че през септември България попадна в безпрецедентна ситуация по отношение именно на цената на газа. заради решението на енергийната министърка Теменужка Петкова да накара "Булгаргаз" да оттегли вече внесеното си към КЕВР искане за увеличение на цената за този месец с над 20 на сто. На 1 септември държавната "Булгаргаз" внесе редовното си заявление за предложение за нова цена на природния газ в КЕВР. В него бе поискано увеличение от над 20% с мотив - поскъпването на себестойността на горивото на международните спот пазари.

Буквално няколко часа преди КЕВР да утвърди цената обаче станахме свидетели на безпрецедентна намеса на правителството, което нареди на "Булгаргаз" да оттегли искането и обяви, че започва проверка на изчисленията. Това действие бе определено от експерти като опит да се успокоят хората, особено тези, които протестират вече 65 дни по площадите на страната, въпреки че беше пределно ясно, че увеличение на цената трябва да има. Така в продължение на 11 дни цена на природния газ на практика нямаше, доставки се правеха, но не се фактурираха. Хаос - така накратко можеше да бъде определена ситуацията. 

Преди седмици обаче Петкова се появи на извънредна пресконференция, на която обяви, че проверката е минала, а проблем с образуването на цената на газа няма. Исканото увеличение е сформирано правилно, спазени са всички изисквания на договора между "Булгаргаз" и "Газпром", спазена е и наредбата за регулиране на цената на природния газ.