Един от най-влиятелните кардинали във Ватикана - италианецът Анджело Бечу, заподозрян при разследване на съмнителна афера с недвижими имоти, подаде оставка като член на Римската курия - правителството. Днес той заяви, че е подложен на натиск за това, предаде Франс прес.

"Светият отец прие оставката на Негово Високопреосвещенство кардинал Джовани Анджело Бечу като префект на Конгрегацията за каноничните процеси на светците и отказа му от правата, които му дава кардиналският сан", съобщи снощи Светият престол в лаконично комюнике, без да даде обяснение.

Кардиналът заяви, че е "потресен" и невинен и каза, че папата го е подтикнал да напусне поста.

"Това е удар за мен, за моето семейство, за хората в страната ми. Воден от дух на послушание и обич към Църквата и папата, приех искането му да освободя длъжността", заяви той, цитиран днес от в. "Месаджеро". "Невинен съм и ще го докажа. Отправям молба към Светия отец да ми разреши да се защитя".

Според "Месаджеро" папата му казал:

"Винаги съм се отнасял добре към вас, съжалявам, но не мога да постъпя другояче".

След дипломатическа кариера в служба на Ватикана италианският духовник е изпълнявал седем години функциите на вътрешен министър, поддържайки непрекъснато контакт с папа Бенедикт XVI, а после с папа Франциск. Станал кардинал през 2018 г., той е поел ръководството на конгрегацията, отговорна за беатификациите и канонизациите. Оставката му на 72-годишна възраст, твърде ранна за обичаите на Църквата, носи всички признаци на наказание, отбелязва АФП.

Светият престол уточнява в комюникето си, че Анджело Бечу запазва кардиналския си сан, но губи всички права, свързани с него, по-специално да участва в избора нов папа на поредния конклав или да дава съвети на сегашния понтифик.

Името на кардинала неведнъж бе споменавано в рамките на започнало преди година скандално разследване на непрозрачни финансови схеми с цел покупка на сграда в шикозния лондонски район Челси.

Ватиканското правосъдие разследва във връзка с това петима служители от Държавния секретариат, централната правителствена служба с решаващ глас за тази инвестиция, където е работел преди време и Анджело Бечу. През юни бе арестуван и после пуснат под гаранция италиански бизнесмен, заподозрян, че е изнудвал във връзка с тази афера Светия престол.

Според разкрития, които ще публикува в неделя сп. "Еспресо", кардиналът неколкократно е прехвърлял стотици хиляди евро - притежание на италианския епископат и на Светия престол, на кооперативна фирма в Сардиния, управлявана от брат му. Дейността й била свързана със социалното включване и била упражнявана под егидата на сардинската епархия на кардинала.

Днес в. "Република" писа, че духовникът е покровителствал и начинания на още двама свои братя. Семейството реинвестирало средства във финансови инициативи, по-специално в офшорни фондове.