Германската канцлерка Ангела Меркел е посетила Алексей Навални край болничното му легло в берлинската болница "Шарите", където той се възстановяваше от отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок", потвърди руският опозиционен лидер в днес, цитиран от европейското издание на "Политико".

Списание "Шпигел" първо съобщи за посещението, като го нарече „свръхсекретна операция“.

В туит в понеделник Навални потвърди, че „имаше среща, но не можехте да я наречете„ тайна “. По-скоро беше частна среща и разговор със семейството. Много съм благодарен на канцлера Меркел, че ме посети в болницата".

 

Германските медии интерпретираха посещението като знак за това колко сериозно Меркел приема съобщенията, че Навални е бил отровен със забранен химически препарат.

Навални, остър критик на руския президент Владимир Путин, се разболя в полет до Москва на 20 август и беше откаран в болница в Сибир, преди да бъде прехвърлен в Берлин два дни по-късно. Германското правителство многократно призовава Москва да даде обяснение, като токсикологичните тестове, проведени в Германия, Франция и Швеция, показват, че Навални е бил отровен с химическото оръжие "Новичок", разработено за първи път от съветските учени. Кремъл отрече да е замесен в случая.

Навални, който прекара повече от месец в болница "Шарите", беше изписан миналата седмица.