Ангел Семерджиев - бивш председател на КЕВР, отива на съд за длъжностно престъпление, става ясно от съобщение на прокуратурата.

Делото му започва на 28 октомври след проведеното днес от Специализирания съд т. нар. разпоредително заседание.

Интересно е, че Семерджиев в крайна сметка е обвинен, че е искал да причини вреда на "Овъргаз", (собственост на меко казано недолюбвания от прокуратурата издател на "Сега" Сашо Дончев, б.р.) чрез запазване на монопола на държавната "Булгаргаз". За целта не придвижил една жалба.

Семерджиев бе "ударен" през 2017 г. - след избухване на скандала със срещата в ЦУМ, разказана именно от Сашо Дончев. Тогава прокуратурата съобщи, че ги подвежда под отговорност с бившата шефка на същия пост Светла Тодорова - само че нея, защото пък облагодетелствала фирми от кръга на "Овергаз".

Сега на съд отива само Семерджиев.

Ето и съобщението:

След проведено днес, 29.09.2020 г, разпоредително заседание Специализираният наказателен съд определи, че няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство срещу бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране А.С., обвинен през юни 2017 г. от Софийската градска прокуратура за длъжностно престъпление (по чл. 282 от НК).

По делото е насрочено открито съдебно заседание за 28 октомври 2020 г.

А.С. е привлечен към наказателна отговорност за това, че през 2011 г., в качеството си на длъжностно лице, с цел да причини вреда на „Овъргаз Инк.“ АД, не внесъл за разглеждане от комисията жалба срещу мълчалив отказ на „Булгартрансгаз“ ЕАД да допусне „Овъргаз Инк.“ АД да навлезе на пазара на природен газ директно, без посредничество на територията на Република България и да доставя природен газ на по-конкурентни цени.

Според обвинението от деянието са могли да настъпят немаловажни последици – дестабилизиране на газовия пазар чрез запазване на монопола на „Булгартрансгаз“ ЕАД в краткосрочен план, както и риск от налагане на санкции на Република България от Европейската комисия.

На предстоящото заседание ще бъдат призовани за разпит четирима свидетели.