Турски изтребител Ф-16 е свалил тактически бомбардировач Су-25 на арменските военновъздушни сили във въздушното пространство на Армения, вземайки го на прицел от  въздушното пространство на съседен Азербайджан, съобщи днес говорителка на министерството на отбраната на Армения, цитирана от РИА Новости. Турция и Азербайджан отрекоха. 

"Многофункционален изтребител Ф-16 на турските ВВС свали над въздушното пространство на Армения штурмовик Су-25 на арменските ВВС. Пилотът загина героично", написа във фейсбук говорителката на министерството на отбраната на Армения Шушан Степанян, цитирана от агенцията.

Турски изтребител Ф-16.      Снимка Туитър

Турският изтребител е излетял от азербайджанския град Гянджа и е прикривал от разстояние действия на азербайджански бойни самолети и дронове срещу цели в Армения, каза още Степанян.

В съобщение на арменското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, се казва:

"Днес около 10:30 часа турски изтребители Ф-16 излетяха от летището в Гянджа и прикриха атаките на азербайджанските въоръжени сили на територията на град Варденис (в Армения - б.р.), селата Мец Мастик и Сотк. Турският изтребител Ф-16 свали Су-25 на арменските ВВС, който изпълняваше бойна задача. За съжаление пилотът загина героично. Изтребителят на турските ВВС беше на 60 километра дълбочина (на територията на Азербайджан) на височина 8200 метра ", се казва в съобщението.

"По наши данни Ф-16 са излетели от летището Гянджа в Азербайджан, където са се намирали в последно време след съвместни учения. На височина примерно 8000 метра и от разстояние 50–60 километра те са осигурявали въздушни нападения и ракетно-бомбен удар по територията на Варденис. В това време, когато действаха нашите щурмовици, изтребителите на турските ВВС свалиха арменски щурмовик Су-25 примерно в 11–12 часа", е казал представителят министерството на отбраната на Армения Арцрун Ованисян пред руския портал РБК.

Шефът на комуникациите на турското президентство Фахретин Алтун, цитиран от Блумбърг, нарече информацията "напълно невярна".

"Информацията на арменските СМИ (средства за масова информация - б.р.) е лъжа и поредна фантазия на арменската военна пропагандна машина", каза шефът на пресслужбата на азербайджанското министерство на отбраната полковник Вагиф Даргяхли, цитиран от РИА Новости.

Ибрахим Калън, прессекретар на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, също отрече арменските съобщения пред ТАСС.

Вече четвърти ден Армения и Азербайджан водят ожесточени боеве за Нагорни Карабах, населения предимно с етнически арменци отцепнически анклав в Азербайджан. Това е най-голямото изостряне на конфликта от 2016 г. насам. 

Турция е членка на НАТО, докато Армения е член на доминираната от Русия Организация на договора за колективна безопасност (ОДКБ) заедно с Казахстан, Киргизия, Таджикистан и Узбекистан. Посланикът на Армения в Москва Вардан Тогонян каза пред РИА Новости, че страната му още не се е обърнала към ОДКБ, но обсъжда това след инцидента със самолета.

За участието на турски изтребители Ф-16 във въоръжения конфлик в Нагорни Карабах властите на Армения говорят от по-рано. Президентът Армен Саркисян каза в понеделник, че Турция подкрепя Азербайджан със съветници, наемници и с изтребители Ф-16, в интервю за телевизионния канал на РБК за присъствието на турски изтребители в зоната на конфликта говори и Тоганян.