Правителството не е дясно, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред Би Ти Ви.

Дясно, вече и участниците в него не го наричат. Наричате го вие журналистите. Тези, които се подписахме под програмната декларация, не сме само десни партии, обоснова се Калфин. В програмната декларация има много приоритети на европейската левица и социалдемокрация, добави той.

Калфин повтори тезата си, че най-стабилната политическа конструкция за кабинета е била коалиция между ГЕРБ и БСП, в която биха се включили АБВ, вероятно и други политически сили.

Така или иначе, това не се случи, БСП не пожелаха да участват, може би не искаха да поемат отговорност, или прецениха, че по други причини не искат да участват, но пак твърдя, че това е най-добрият вариант, който можеше да стане, казва Калфин.

Социалният министър не обещава коледни добавки за пенсионерите тази година.

Бюджетът е в много лошо състояние, действително имах много тежки разговори в Министерството на финансите, тази актуализация, която е предвидена от служебното правителство, не предвижда да има добавки. Аз мисля, че би трябвало да има и това предстои да обсъждаме следващите седмици. Трудно мога да обещая.

Според него приоритет на парламентарната група на АБВ ще е отменянето на плоския данък.

Калфин коментира и залегналата в програмата за управление мярка да се дават социални помощи само до трето дете:

Не мисля, че има дискриминация. Това също е нещо, което АБВ настояваше. Няма нищо лошо и дискриминационно да се стимулира определен брой деца. Това не значи, че се забранява на хората да имат повече деца, това не е така. Но обществото смята, че модел на семейство, с 3 деца примерно, е най-добрият за българското общество, казва той.