Община Балчик е първата в България, която официално забрани изграждането на 5G мрежа. На заседание на местния парламент на 30 септември е бил наложен мораториум от 1 година върху подобни съоръжения, съобщи сайтът "Про нюз Добрич".

Поводът е подписка на 183 местни жители, които не искат мрежата заради опасения за човешкото здраве. Те настояват да се направят изследвания преди въвеждането.

"Трябва да има държавно становище по въпроса и да се обясни какви са ползите от 5G мрежата за населението и икономиката, защото хората са объркани и не знаят на кого да вярват. Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории.

Смятаме обаче, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опити за подобни изследвания", заявява пред местната медия Марин Попов, представител на местна гражданска инициатива по въпроса.

Някои от съветницити били против. Но в крайна сметка съветът подкрепил гражданското искане. Надеждата е в рамките на тази една година България, или поне Европа да направят нужните изследвания.

Тестове за безопасността на 5G всъщност са правени. Тази година Международната комисия по защита от нейонизираща радиация, ситуирана в Германия, разгледа детайлно рисковете на 5G мрежите и честотите, на които работят, и ги определи като безопасни. Във Великобритания пък местният регулатор Ofcom също проведе свои изследвания във вече създадената 5G мрежа на Острова и също не установи никаква опасност за здравето на хората.

Факт е, че в България и други европейски страни няма широкоразпространени и добре финансирани информационни кампании за новото поколение мрежи. У нас единствено мобилните оператори се опитваха да информират обществото през медиите, и то преди пандемията. След това стана ясно, че COVID-19 ще забави въвеждането на 5G у нас.

Решението на местния парламент в Балчик е резултат от няколко национални подписки срещу 5G. Има и официални запитвания на различни общини дали такива клетки вече са изградени. Кметовете на Русе Пенчо Милков и Сандански Атанас Стоянов питаха мобилните оператори преди няколко месеца за това. А отговорът на операторите за изградена 5G мрежа бе отрицателен. Зам.-председелят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) поиска анализи на безопасността на мрежата.

Темата стигна и до Брюксел - евродепутатът Иво Христов (БСП) организира цяла дискусия в Европейския парламент.