В НДСВ тече процес на своеобразна Вартоломеева нощ. Лидерката Антония Първанова се опитва да се бетонира на поста и подлага неудобните на поголовна сеч.

Такова обвинение отправиха бивши царисти след провелия се в събота Национален съвет (НС) на партията. На него бе взето решение за свикване на извънреден конгрес на 7 март догодина. 

Бяха направени и някои кадрови промени в ръководството. Зам.-председателят Станимир Илчев подаде оставка, бяха освободени и заместник-председателите Маргарит Мицев и Мария Джатова. На тяхно място бяха избрани Иван Благоев, областен координатор на НДСВ за Сливен, Георги Желев, областен координатор за Добрич, Атанас Додов, зам.-председател на организацията на партията в София-град, както и кметът на Мизия Виолин Крушовенски.

През лятото оставки подадоха други двама заместници - Петко Добрев и Георги Найденов. С оттеглянето на Илчев и освобождаването на Мицев и Джатова на практика целият зам.-председателски състав вече е сменен.

На извънредния конгрес през март ще се постави въпросът да се саморазпусне ли НДСВ или да продължи съществуването си под някаква нова форма - с ново име, ръководство и пр. 

Темата за закриването на партията не е от вчера и неформално е поставяна от голяма част от основателите и популярните лица в НДСВ като Соломон Паси, Николай Василев, Станимир Илчев, Огнян Герджиков, Олимпи Кътев и др.

Участници в Националния съвет обаче смятат, че на него Антония Първанова е направила всичко възможно да няма честен избор за съдбата на партията и да се бетонира като неин председател. След заседанието на НС членове на НДСВ се свързаха с Клуб Z, за да разкажат своята истина за процесите във формацията. Но на този етап пожелаха да останат анонимни. 

Според тях отстраняването на Мицев и Джатова от постовете им на заместник-председатели е било направено веднага след като станало ясно, че извънреден конгрес все пак ще има. 

"Беше изненадващ този ход с изгонването на двамата заместници. Това стана в последния момент, едва ли не тайно. Антония неистово се стреми да запази позициите си. Гони едни качествени хора и поставя свои на тяхно място в стремежа си да спечели", коментираха членове на бившата царска партия.

Клуб Z потърси за коментар Антония Първанова, но засега без успех.

В събота тя заяви, че се съмнява, че НДСВ може да бъде закрита с конгрес. 

"Трябват две трети от гласуващите и смятам, че трудно може да се събере такава бройка, защото има много хора, за които НДСВ е кауза, а не кариера. Други искат да продължат да правят кариера на друго място, но без да изглеждат ренегати. Тези две групи трябва да намерят баланса", каза Първанова.

Тогава източници на Клуб Z коментираха, че основната причина за разделението в партията е, че част от членовете на НДСВ имат покани да работят с новото управление в различни държавни институции и ведомства. За да не ги обявят за отцепници кариеристи обаче предпочитали да са членове на вече несъществуваща партия, вместо напуснали в името на собствените си интереси.

Не е изключено т.нар. опозиция в партията да се обедини около нов политически проект, казаха още източниците ни.