Едуард ван Хален, един от най-великите рок китаристи в историята, почина на 65 години, съобщи Ройтерс. Той води дългогодишна битка с рака, напоследък се лекуваше и в Германия.

Заедно с брат си Алекс Еди бе основател и лидер на "Ван Хален" - група в челните редици на твърдия рок, с албуми и песни, променили музиката и повлияли на няколко поколения рокаджии.

 

 

Новината за смъртта му беше потвърдена от неговия син Волфганг ван Хален.

"Не мога да повярвам, че трябва да напиша това, но баща ми Едуард Лодевейк ван Хален изгуби дългата и трудна битка с рака тази сутрин", пише в съобщението в соцшалните мрежи.

Преди броени дни от този свят си отиде Марк Стоун, първият басист на "Ван Хален" в началото на 70-те години - преди големия пробив на групата. 

Еди ван Хален страдаше от рак на гърлото, след като преди години се справи с тумор на устата. Усложняване на заболяването му е осуетило събиране на "Ван Хален" за турне през 2018 г. - с оригиналния басист Майкъл Антъни и Дейвид Лий Рот, първия вокалист на групата.

Той се бе подложил на химиотерапия, а до последните седмици водеше активен живот. Според сайта TMZ Еди е издъхнал в болницата "Сейнт Джоунс" в Санта Моника, заобиколен от семейството си.

Записваше музика със сина си и посещаваше концерти.

Едуард ван Хален е роден на 26 януари 1955 г. в Амстердам. Когато е на 7 г., цялото му семейство се мести в САЩ и се установява в Пасадена, Калифорния. Бащата на Еди и Алекс (по-голям е с две години) - Ян, също е музикант, свирил е на няколко инструмента, като с това си е изкарвал хляба.

Едуард започва на пиано, а първоначално хваща барабаните, а Алекс - китарата. След това ги разменят. През 1972 г. основават група, която преминава през няколко имена, преди да приеме "Ван Хален". Забелязва ги басистът на "Кис" Джийн Симънс и им дава тласък.

Първият албум - "Ван Хален" през 1978 г., е сред най-добрите дебюти в рока и ги изстрелва във висините на класациите. Казват, че тавата връща вярата в рока в тежки за жанра времена, в които властват диското и пънкът.

Бандата има неописуем успех, но през 1985 г. Дейвид Лий Рот напуска заради конфликт с братята. Привлечен е Сами Хагър и добрите дни продължават, макар че феновете и до днес спорят кой измежду Хагър и Рот е по-подходящ.

В годините нататък си тръгва и Сами, заменен за кратко от Гари Чероун - известен най-вече като вокалист на "Екстрийм". Рот и Хагър отново преминават през "Ван Хален" в периода 2000-2015 г. - най-вече за турнета и сборни албуми с няколко нови песни.

За последно "Ван Хален" беше на турне с Дейв лий Рот, завършило през 2015 г. То бе в подкрепа на албума A Different Kind of Truth (2012 г.). Последния. След това имаше само слухове.

Еди ван Хален имаше 26-годишен брак с актрисата Валери Бертанели, завършил през декември 2007 г. През последните 12 години от живота си беше женен за Джейни Лижевски - също актриса, която стана ПР и публицист на групата.

Светъл път на Еди...