Румънският външен министър Титус Корлъцян подаде днес оставка, предаде Ройтерс.

Тя последва неделния протест на хиляди румънци. Те демонстрираха в подкрепа към сънародниците си в чужбина, които не успяха да гласуват на първия тур на президентските избори на 2 ноември.

Премиерът и най-вероятният бъдещ президент Виктор Понта предупреди Корлъцян да гарантира, че балотажът на 16 ноември ще протече безпроблемно, защото в противен случай рискува да бъде отстранен от поста. На 8 ноември дипломат номер 1 заяви, че в чужбина ще има повече тъмни стаички за гласуване, но няма да се увеличава броя на избирателните секции.

Именно двойно намаленият в сравнение с предишните избори брой на участъците зад граница разгневи румънските общности в чужбина. Някои дори летяха специално до родината си, за да гласуват. Така направи знаменитият тенисист от миналото Йон Циряк - днес богат бизнесмен, живеещ в Париж.

Лидерите на демонстрантите заявиха пред журналисти, че това се прави умишлено, тъй като мнозинството от живеещите извън страната румънци според социологическите проучвания са противници на социалдемократа Понта.

В чужбина живеят близо 4 милиона румънци. Въпреки че малка част от тях гласуват на избори, те могат да влияят на резултатите. Настоящият президент Траян Бъсеску спечели с преднина от 70 000 гласа през 2009 г. до голяма степен защото си гарантира над три четвърти от вота в чужбина.

"Информирах преди малко министър-председателя, че съм решил да върна мандата на министър на външните работи. Не мога да приема и няма да приема да наруша закона и законността. Не мога да приема институцията Министерство на външните работи да бъде принуждавана да нарушава закона и законността с мотиви от политически и предизборен интерес на господата Бъсеску и Йоханис", заяви Корлъцян на пресконференция.

Етническият немец Клаус Йоханис е съперникът на Понта на балотажа. Бъсеску трябва да сдаде властта след изтичане на втория и последен разрешен от конституцията мандат. Понта започна война срещу държавния глава още от първия си ден като премиер и дори успя временно да го отстрани от поста.