Изцяло машинното гласуване противоречи на конституцията, а българските граждани не са "толкова глупави и прости", че да се заблудят.

С тази теза (и с тези думи) председателката на правната комисия в парламента Анна Александрова обясни мотивите на ГЕРБ за отхвърляне на президентското вето върху последните промени в Изборния кодекс. То трябва да бъде разгледано утре в пленарната зала, като днес мина през ресорната комисия. Повторно законът, който са си гласували, подкрепиха 11 депутати в комисията, 9 бяха "против", а един се въздържа.

Все пак има някакъв шанс ветото да мине утре, тъй като днес бе отхвърлено само с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Дебатът не бе дълъг, но бе по същество - както е известно, ябълката на раздора е изменението, инициирано от управляващите, според което ще можем да избираме как да гласуваме - с машина или с традиционните хартиени бюлетини, при положение, че в предпоследните изменения на ИК ГЕРБ подкрепи тогава предложението на ДПС за изцяло машинен вот. Това се случи през 2019 г. 

"Тази предвидимост в непредвидимостта ще доведе скоро и до това да премахнете изцяло машинното гласуване. Проблемът е капацитета в секционните избирателни комисии и сега ги натоварваме допълнително, следователно ще има още повече грешки. Но вие го знаете. Тази двойна система ще доведе до оспорване на изборни резултати. Ако остане в този вид, ще доведе до изборна бомба", обърна се депутатът от левицата Кристиан Вигенин към управляващите.

След което констатира, че работната група към момисията, която заседава с месеци, така и не излезе с решения и конкретни предложения по изборното законодателство и всъщност е служила за тупане на топката.

Хамид Хамид (ДПС) бе кратък - Движението ще подкрепи ветото (т.е. ще гласува против повторното приемане на закона).

Анна Александрова, очевидно подразнена, повиши тон (което тя рядко прави), като първо обясни, че работната група на практика не е свършила нищо, защото имало пандемия от COVID-19. А после заяви, че целта на връщането на хартиената бюлетина е да може да гласува "всеки един български гражданин" и "да направим така, че изборният процес да стане привлекателен – голяма част и от нашите избиратели, и тези на опозицията не желаят да гласуват с машини – длъжни сме да дадем възможност".

"Българските граждани не са толкова глупави и прости, не ги заблуждавайте!", викна председателката на комисията към опозицията.

А после обвини левицата, че по време на дебата за вида машини в работната група, оттам настоявали за "тъчскрийн" и ако БСП имала желание да се гласува само машинно, в т.ч. за машинно броене, е щяла да постигне консенсус с всички партии.

"Повишаването на тона и децибелите е последствие от липсата на аргументи. Липсата на резултат от работата на групата няма никаква връзка с пандемията, а с липсата на желание. Важна е възможността всеки да гласува, но и гласът му да бъде отчетен", заяви в отговор Вигенин и допълни, че на практика "когато има стотици хиляди сгрешени бюлетини" го няма и гласуването на всеки един български гражданин, за което Александрова говори.

След което попита как стана така, че ГЕРБ уж системно подкрепя машинния вот, а сега излиза с аргументи против него. "Каква беше причината преди да го подкрепяте, а сега не – едни и същи хора?", попита депутатът от левицата.

А колежката му Смиляна Кръстева допълни, обръщайки се към Александрова:

"Как стигнахте до извода, че избирателите не искат да гласуват машинно – особено за тези на опозицията. Ако не сте чули – протестиращите искат машинно гласуване."

Включи се и Крум Зарков (БСП) - "Каква да е машината не е въпрос, който се поставя сега от въздуха. Проведени бяха няколко експеримента, в т.ч. в реални условия. Тоест определен вид машина е тествана – тя прилича на банкомат, и е с тъчскрийн. Защитаваме го, защото е тествано и е най-просто, а данните от протокола се сверяват три пъти и по същество представлява машинно преброяване. Останалите варианти не бяха поставени на сериозно обсъждане, вие казвате COVID-19, но по-скоро нямаше желание."

А председателката на комисията се почувства длъжна да отговори:

"За мен изцяло машинното гласуване е противоконституционно! Имам приемна, идват хора – те ми споделят, че не искат да гласуват с машина, аз не си го измислям. Ние винаги сме подкрепяли машинното гласуване, от самото начало!"