Парламентът гласува отново промените в Изборния кодекс и отхвърли ветото на президента върху тях. 124 депутати подкрепиха закона и отхвърлиха ветото, а 89 бяха против. Въздържали се нямаше.

Основната тема по време на дебатите бяха текстовете, които регламентират и машинно, и хартиено гласуване в секциите с над 300 избиратели. В изказванията се спомена и текстът, според който могат да се провеждат референдуми по теми, които са от компетенцията на Великото народно събрание. Малко внимание получи и прехвърлянето на правомощия към ЦИК за осигуряването на изборния процес.

Възможно най-лошото решение

Крум Зарков (БСП) определи дебатите по изборното законодателство като "сапунена опера с повтарящ се сюжет, безкрайна драма, очаквана развръзка".

"Мнозинството не иска машини в процеса. Саботирате и компрометирате този способ на гласуване", заяви Зарков.

Според него управляващите правят това, защото машинното гласуване ограничава възможностите за манипулиране и недействителните бюлетини ще са нула. Според Зарков от всички възможни решения въвеждането на смесен вот в секциите с над 300 избиратели е най-лошото.

"Остават в оборот всички пороци на бюлетините и възпрепятстват всеки ползотворен ефект от машинно гласуване", заяви Зарков.

Според него целта на управляващите е да могат след изборите да премахнат машинното гласуване изцяло.

"Ветото е шанс законът да се преразгледа, грешките да бъдат предотвратени, проблемите да бъдат решени. Залогът са честни избори и гражданският мир. Бъдете поне веднъж в този мандат на висотата на вашите отговорности", заяви Зарков.

В отговор на реплика от ГЕРБ той изтъкна, че машинното гласуване се използва от половината население на земята. 

"Колкото до Европа - когато там ми покажете практика като тук и такива нива на сгрешени протоколи и недействителни бюлетини, тогава ми ги давайте за пример. Знаете, че в България се купуват цели секции. В малките населени места се случват абсолютни зулуми", заяви Зарков.

Колегата му Кристиян Вигенин изтъкна, че машинното гласуване намалява ролята на човешкия фактор. Той припомни, че преди година от ГЕРБ са гласували законови текстве, според които на следващите парламнтарни избори гласуването ще бъде изцяло машинно. Според Вигенин така се залага бомба, която ще избухне в деня на вота.

Друг депутат от БСП Филип Попов заяви, че ГЕРБ се страхува от волята на суверена.

"Тя ясно кънти повече от три месеца - оставка и честни избори. Нито подавате оставка, нито искате честни избори. Нямате състоятелни доводи. Вашият аргумент е власт на всяка цена", заяви Попов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че в изборното законодателство има три проблема, един резултат и едно решение.

Като проблеми тя посочи промените в изборното законодателство в последния момент, фалшификациите и манипулациите на вота и факта, че всичко това се залага в закона. 

"Резултат - изкривява се истинският вот на суверена, подменят се принцпите, не се мисли за представителната демокрация, която е в опасност, защото много хора не се чувстват представени. Решението в този момент - обединение за честни избори. Обръщам се към всички партии и структури на обществото. Сега се мерят сили, броят се гласове. Да се обединим всички, за да гарантираме честните избори. Второ решение - висока избирателна активност", заяви Нинова.

И допълни, че ако всички 60% от българските граждани, които са против сегашния модел на управление, излязат на изборите и гласуват, то този модел ще бъде сменен. В отговор на реплика от ГЕРБ тя поясни, че приканва в обединението за честни избори всички партии освен ГЕРБ. Нинова заяви, че управляващите са гарант за нечестни избори.

"Г-жо Караянчева, вразумете ги тези нашите"

Един от основните аргументи на ГЕРБ против изцяло машиннното гласуване бе, че само около 27% от избирателите са гласували машинно в секции, в които досега това е било възможно.

Той бе изтъкнат от Анна Александрова, шеф на правната комисия.

"Изборното законодателство винаги е било удобна дъвка за полическо противопоставяне", заяви Александър Ненков (ГЕРБ).

Според него законодателството е "никак нелошо", а изборите са на достатъчно добро демократично ниво. Ненков призна, че има нарушения, но ги определи като криминални деяния, които не са проблем на законодателството. Ненков изтъкна, че невалидните бюлетини не са само за БСП, а за всички партии. И допълни, че ако машинното гласуване даде добри резултати, би могло да се върви само към такъв вид гласуване. Ненков заяви, че той самият не е привърженик на машинното гласуване. Той изтъкна, че от ГЕРБ никога не са обвинили някого, че е манипулирал изборите, когато са ги загубили, а БСП го прави при всяка своя загуба.

"Не оставам с впечатлението, че много хора са имали желанието да гласуват машинно", заяви Ненков.

И допълни, че с хартиената бюлетина тайната на вота е най-добре защитена.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че запазването на хартиените бюлетини е по желание на избирателите.

Тя разказа, че в офиса на ГЕРБ в Кърджали при нея идвали избиратели на БСП със следното искане:

"Г-жо Караянчева, вразумете ги тези нашите. Не допускайте да има само машинно гласуване, нас това ни притеснява."

Според Караянчева с приказките за манипулации от БСП си търсят оправдание за това, че ще изгубят изборите.

Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че въпросът с изборното законодателство от технологичен се превръща в политически.

"Аз правя сериозен компромис, като подкрепям въобще да има машини в изборния процес в България", заяви Биков.

И допълни, че машинното гласуване носи допълнителни рискове. Биков каза, че в САЩ от години се водят дебати за премахване на машинното гласуване.

"Много лесно се хакват машини от разстояние", заяви Биков.

Той призова БСП и всички партии да пазят доверието в изборния процес.

Виновни са преференциите

Йордан Цонев (ДПС) заяви, че движението ще гласува против законопроекта. Според него невалидните бюлетини са много не заради хартиеното гласуване, а заради въвеждането на преференциалното гласуване.

"Всички невалидни бюлетини се дължат на преференциалния вот. Компрометирано е доверието в изборния процес. Не може при 2/3 сгрешени протоколи да има доверие изборния процес. Искахме 100% машинно гласуване. Да няма намеса при броенето на СИК. Вие го ликвидирахте, ще се брои пак на ръка от същите СИК, ще имаме пак същите дефекти. Защо го правите? Защо не върнем това доверие? После питате защо хората протестират", каза Цонев. 

От името на шестимата соцалисти, които напуснаха групата на БСП, Валери Жаблянов заяви, че те ще подкрепят ветото на президента.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" изтъкна, че манипулации се правят не само от най-голямата партия. Лично той бил привърженик на машините, но според него с тях ще има проблеми в секциите с повече избиратели. Християн Митев от "Обединени патриоти" заяви, че парламентарната група няма да подкрепи ветото.

От "Воля" припомниха, че винаги са били против машинното гласуване и са искали видеонаблюдение в секциите.