Потвърдените случаи на коронавирус в Бразилия надвишиха пет милиона, като смъртните случаи в страната са близо 150 000, предаде Би Би Си.

Във вторник бразилското министерство на здравеопазването съобщи за 31 553 нови случая, с които общият им брой достигна 5 000 694.

Страната е третата най-силно засегната от новия коронавирус в света след САЩ и Индия. Във вторник тя регистрира 734 нови смъртни случая, което доведе общият им брой до 148 228, съобщи министерството на здравеопазването. Бразилия има най-много смъртни случаи в Латинска Америка. Най-силно пострадал е щатът Сао Пауло с около 36 000 смъртни случая, следван от Рио де Жанейро с около 19 000.

Президентът Жаир Болсонаро беше обвиняван, че е омаловажавал рисковете от вируса през цялата пандемия, пренебрегвайки експертни съвети относно ограничителните мерки. 

Болсонаро отхвърля критиките за реакцията му на пандемията, а решението му да се противопостави на блокадите и да се съсредоточи върху икономиката е силно разделящо за обществото. Според Би Би Си картината в Бразилия не е толкова мрачна, колкото преди няколко седмици. Дневният и седмичният брой на новите потвърдени случаи и на починалите намалява, въпреки че все още има около 5000 смъртни случая на седмица в сравнение с около 7000 в пика.

Абсолютните числа все още са далеч по-лоши от тези в Европа, но животът в страната се усеща като нормален - магазините, ресторантите и някои училища започват да се отварят отново.

Въпреки първоначалната критика срещу поведението на Болсонаро рейтингът му на одобрение всъщност се е повишил благодарение на щедрите правителствени подаръци за около 60 милиона неформални работници.

Въпросът е дали тази подкрепа ще продължи, когато правителството започне да намалява плащанията, докато безработицата расте.

Германия регистрира над 4000 нови случая на заразяване с коронавирус през последните 24 часа, като това е увеличение с над 1200 случая в сравнение с предишното денонощие, съобщи институтът за инфекциозни заболявания "Роберт Кох", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Точният брой на новите заразени е 4058. Вчера новите заразени бяха 2828. Германия не е регистрирала толкова много случаи на заразяване от пика на пандемията в края на март и началото на април, когато новите случаи бяха по над 6000 на ден. Впоследствие броят на новите заразени значително намаля, а през юли започна отново да се увеличава.

По-голямата част от 16-те германски провинции въведоха вчера забрана за жителите на германските райони, в които рисковете от заразата са високи, да отсядат в хотели в други части на страната, припомня ДПА. Германските власти започнаха от май постепенно да отменят карантинните правила и заложиха на стратегия, включваща проследяване на заразените с вируса и ограничения на местно ниво.

От началото на пандемията в Германия с коронавирус са се заразили най-малко 310 144 души. Смъртните случаи от вируса са 9578.

Украйна е регистрирала 5397 нови заразени с коронавируса за последните 24 часа, което е нов рекорд след съобщените в сряда 4753 новозаразени, предаде Ройтерс.

Съветът за национална сигурност съобщи, че към днешна дата в страната са регистрирани 244 734 заразени, в това число 4690 починали, като за последните 24 часа има 93 смъртни случая. Дневният брой на новозаразените в Украйна надхвърля 4000 от края на септември, което накара правителството да удължи срока на ограничителните мерки до края на октомври.

Чехия съобщи за 5335 нови случая на коронавирус за изминалия ден - рекорден брой от началото на пандемията. Това показват публикувани днес данни на здравното министерство, предаде Ройтерс.

Предишният рекорд бе поставен ден по-рано, когато инфекциите за денонощие бяха 4457.

Чехия, която е с население от 10,7 милиона души, има най-големия ръст на инфекции в Европа на човек от населението за последните две седмици.

Общо от март са регистрирани над 95 000 случая, а 829 души са починали.

Словакия, Полша и Австрия регистрираха рекорден ръст на случаите на коронавирус за едно денонощие, предаде Ройтерс.

За изминалите 24 часа в Словакия са били потвърдени 1037 нови заразени, съобщи правителството.

Словашкият премиер Игор Матович призова във Фейсбук сънародниците си да бъдат изключително предпазливи.

Правителството му въведе нови ограничения срещу коронавируса и извънредно положение на 1 октомври.

Полша регистрира 4280 нови случая през последното денонощие, съобщи министерството на здравеопазването.

Очаква се столицата Варшава да бъде добавена в списъка на районите с допълнителни ограничения заради големия брой на заразените.

В Австрия бяха регистрирани над 1200 нови случая за 24 часа. Предишният рекорд датираше от 26 март, когато бяха потвърдени 1050 нови заразени.

Броят на регистрираните заразени с новия коронавирус в Русия нарасна през изтеклото денонощие с 11 493 и достигна 1 260 112. Това съобщи днес националният оперативен щаб за борба с инфекцията, цитиран от ТАСС.

Общият брой починали от COVID-19 в страната е 22 056 (1,75 на сто от всички регистрирани заразени), включително 191 през последните 24 часа.

Оздравелите от вчера досега са 7054, а от началото на пандемията - 1 002 329 (79,5 процента от инфектираните).

Активните случаи в страната вече са 235 727, или 18,7 на сто от всички заразени - максимален брой от 22 юни досега.

Португалия съобщи днес за над 1000 нови случая на коронавирус за денонощие за първи път от април и правителството предупреди, че страната трябва да се подготви за предстоящата битка, предаде Ройтерс.

"Трябва да се подготвим за това, което предстои", заяви пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Антонио Ласерда Салес, който посети болница в град Брага, Северна Португалия.

Според здравните власти днес са регистрирани 1278 нови случая и 10 починали от COVID-19, с което общият брой на заразените достигна 82 534.

На 15 септември в цялата страна беше обявена извънредна ситуация, коато ще остане в сила до 14 октомври, което означава, че публичните събирания остават ограничени до 10 участници, а работното време на търговските обекти е ограничено.