Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново нападна Китай заради коронавируса, обещавайки, че Пекин "ще плати висока  цена за това, което направи на света", предаде Си Ен Ен.

"Не ваша вината, че това се случи, то е по вина на Китай", заяви Тръмп във видео от Белия дом в сряда, в което се похвали със собственото си възстановяване от вируса, който е зарази множество висши държавни служители. 

"Китай ще плати висока цена за това, което направи на тази страна".

Пекин очакваше този тип реторика след заразяването на Тръмп. Агресивният му език, напомнящ на подобни заплахи, отправяни по-рано към Иран, идва в нестабилни времена между САЩ и Китай - както дипломатически, така и във военно отношение.

Китай напредва с териториалните си претенции в Южнокитайско море, Хималаите и над самоуправляващия се остров Тайван, всички области, в които САЩ вече са ангажирани във военно отношение или биха могли лесно да бъдат въвлечени в конфликт. През последните седмици китайската армия пусна поредица от видеоклипове, представящи способността й да се противопостави на САЩ, докато държавните медии поведоха пропаганда, предупреждаваща Вашингтон да не пробва Пекин, и отбелязвайки 70-годишнината от влизането на Китай в корейската война, известен на китайски като „Война за противодействие на американската агресия и в помощ на Корея“.

Обещанията на Тръмп да накара Китай да "плати" е по-скоро препратка към търговския натиск върху Пекин, ключов фокус на неговата администрация, но дори там не е ясно, че продължаващата агресия ще даде резултат, като и двете страни ще пострадат от продължаващата търговска война и Китай става все по-непреклонен след месеци на прекъснати преговори.

Пекин може да се надява на ново начало през ноември, независимо дали Тръмп ще спечели втори мандат и се чувства в състояние да смекчи реториката си, или ще бъде заменен от кандидата на демократите Джо Байдън.

В дебата на вицепрезидентите в четвъртък заместникът на Тръмп Майк Пенс до голяма степен избяга от въпроса за отношенията на Вашингтон с Китай (както направи и неговият съперник Камала Харис), вместо да заложи на атаката срещу начина, по който Пекин е отговорил на заразата.

"Китай е виновен за коронавируса", каза Пенс. Отговорът му беше цензуриран в самия Китай, като предаването от Си Ен Ен беше спряно, докато Пенс говореше. "Президентът Тръмп не е доволен от това, той даде ясно да се разбере. Китай и Световната здравна организация не играха открито с американския народ".

Такива отговори са явно насочени към местна аудитория, като администрацията се стреми да отклони вината за собственото си неправилно боравене с пандемията, която  засегна САЩ по-зле от всяка друга страна.

Но не е сигурно, че и подходът на Пенс или Тръмп е бил разумен. Както Харис отбеляза по време на дебата с Пенс, Вашингтон е знаел още през януари за потенциалната опасност от вируса, който все още е бил до голяма степен ограничен в Китай, но не е предприел значими мерки, преди той да дойде и в САЩ.

"Можете ли да си представите, ако знаехте на 28 януари, а не на 13 март каквото са знаели те? Какво можехте да направите, за да се подготвите?" Каза Харис. "Те са знаели и са го крили".

Няколко други правителства, много по-близки до Китай и изложени на пандемията, реагираха по-бързо и се справяха с инфекциите по-добре от Вашингтон, включително Тайван и Виетнам.

Малко хора извън Пекин отричат, че китайските власти са се провалили в първоначалната си реакция срещу вируса, омаловажавайки опасността и цензурирайки предупрежденията на лекарите, докато не е станало твърде късно, но оттогава насам Китай успешно се бори с нови вълни и контролира инфекциите в цялата страна. В момента страната се радва на осемдневен национален празник, като тълпи се стичат към туристическите обекти, както обикновено, в ярък контраст с голяма част от света.

Тръмп отдавна се опитва да обвини Китай за пандемията, но тази обосновка стига дотук. Президентът трябва да се надява, че когато гласуват идния месец, достатъчно американци няма да решат, че неговите действия, независимо от начина, по който вирусът е започнал да се разпространява, са довели до тежката ситуация, в която се намира страната, коментира Си Ен Ен.