Талибаните приветстваха днес изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че до началото на следващата година американските военни в Афганистан ще намалеят до 2500 души, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ислямистките бунтовници определиха като "положителна стъпка" съобщението, направено от Тръмп в Туитър. Те казаха, че са обвързани с прилагането на споразумението, което сключиха със САЩ през февруари.

След съобщението афганистанското министерство на отбраната заяви във видеопослание, че има "капацитета да отблъсне вражеските нападения в страната", без пряко да спомене изказването на Тръмп.

САЩ и талибаните подписаха на 29 февруари споразумение, предвиждащо постепенно изтегляне на всички сили на НАТО от Афганистан до 14 месеца. В замяна ислямистките бунтовници се съгласиха да водят мирни преговори с афганистанското правителство, които започнаха на 12 септември.

Откакто подписаха споразумението, талибаните не са убивали войници от международните сили, но увеличиха нападенията срещу афганистанската армия.

Вчера се навършиха 19 години от началото на войната в Афганистан. Около 2400 американски военни загинаха в конфликта, а хиляди други бяха ранени, отбелязва Ройтерс.