С инициативата “Отворен дом” се тества
            гостоприемството на пловдивчани.

“Отворен дом за емпатията” – така е наречен поредният социален експеримент на Empatheast – първия в Източна Европа форум за социална промяна чрез емпатия и отворено образование. За три дни – от петък до неделя – Пловдив ще се превърне в световна сцена и споделено пространство за създаването на социални иновации.

Вдъхновяващи лектори от авангарда на социалното предприемачество ще покажат чрез примери от света и региона как може да се комбинира идеята за социално благо с устойчиви модели с реален потенциал да намалят бедността и да променят обществото ни.

В рамките на форума атрактивните дискусии, изложби и уъркшопове ще съберат по естествен начин ентусиастите с идеи и желание да променят средата около себе си.

Отворен дом за емпатисти

Инициативата “Приюти емпатист” или “Отворен дом за емпатията” е поредната провокация на организаторите.

“Идеята ни е да проверим на практика дали обществото ни е готово за една солидарна икономика, - каза пред Клуб Z Янина Танева, основен организатор на форума. – В случая ще проверим гостоприемството и отвореността на пловдивчани, които са известни с това, че от векове градът им е място за мирно съжителство на много култури, религии и етноси.”

                     Янина Танева
                                                      Снимка
          Claudia Leisinger Photography

“Отворен дом” се базира на известния по цял свят модел „каучсърфинг“ (coachsurfing) – човек приютява на дивана си пътешественици, които искат не само да спестят пари за хотел, но и да завържат нови приятелства. В специален сайт всеки може да обяви желанието си да приеме гости от чужбина или да потърси гостоприемство според дестинацията, която е избрал.

“Чрез “Отворен дом” се надяваме да станем медиатори на едно свързване между хората, които да се вдъхновяват един друг и да говорят, да обсъждат идеи и концепции за промяна на средата си. Затова призовавам всички пловдивчани, които желаят да посрещнат гост на форума от друг град, да се запишат във фейсбук групата ни. Гостите пък могат да следят на страницата на групата обявените места за нощуване”, съобщи Янина.

Племето на емпатистите

Веднага след обявяването на “Отворен дом” на страницата се появи и първата обява от пловдивчанина Теодор Караколев: “Да повлека крак тогава: двойно легло, сиреч за един човек или двойка, за които дни си изберете, има тераса с изглед към залеза. Тъй като е чак в ж.к. “Тракия”, има и емпатичен велосипед, стига някой да си поиграе да му напомпа гумите”.

“Племето на емпатистите може да се възползва от идеята "приюти емпатист" или казано по-така "EmpathEAST Open home": всеки пловдивчанин, който се вълнува от темите на първия форум за социални иновации и социална промяна чрез емпатия “Емрпатийст” ще може да си докара бонус точки във вселенските изчисления, като приюти гост на форума, чиято първа дума не е била "майна" - т.е. от други локации из страната. Така ще обменяме идеи, легла, велосипеди и вдъхновение от форума! Вече имаме две свободни легла в Тракияааа”, отговори Стефка Цанева.

Как снимат незрящите?

  С уникалния си уъркшоп “Диалог в тъмното”
   и фотографската изложба на хора, които не
         виждат, Даниела Димитрова разменя
                  ролите, като поставя зрящите
                       на мястото на незрящите.

Едно от големите предизвикателства на форума е лекцията-уъркшоп “Диалог в тъмното” на Даниела Димитрова. Тя ще покаже как се развива емпатия, като посетителите са водени от слепи водачи в специални тъмни стаи, в които аромат, звук, вятър, температура и текстура възпроизвеждат всекидневната среда. През последните 25 години методът е представен в 38 държави и 130 града по целия свят пред повече от 7 млн. участници. Пловдивчани ще видят за пръв път в живота си какви снимки правят хората, които не виждат. Използвали са съвсем различен процес и съвсем различни сетива. На Главната в Пловдив ще бъде открита уникална изложба с фотографии на незрящи.

“В събота ще има много практически уъркшопи и единият от тях е с организация и с хора, с които отдавна работим – Надежда Савова-Григорова и Хлебните къщи. Те чрез месенето на хляб свързват общности от различни възрасти и ще видим на практика как се случва това”, каза Янина.

Министрите на промяната

“Емпатийст” ще представи своите министри на промяната, - обяви организаторката. – Това са нашите вдъхновяващи лектори, които в петък ще покажат чрез примери от света и региона как може да се комбинира идеята за социално благо с устойчиви модели с реален потенциал да намалят бедността и да променят обществата ни.”

                  Основателят на
    Кartoffelkombinat Симон Шол
      е един от най-атрактивните
          лектори на “Емпатийст”.

Симон Шол ще разкаже за Кartoffelkombinat - бизнес система за солидарно градско земеделие, чрез която 550 семейства в Мюнхен се снабдяват всяка седмица със свежи, местни, органично отглеждани зеленчуци.

Ралф Бьолке (Брюксел/Берлин), един от активистите от мрежата Transition Towns Network, ще сподели как в редица страни по света гражданите се самоорганизират и се противопоствят на промените в климата, обществения живот, как създават нови поминъци.

Хюс Хайсен от Амстердам ще обясни какво е устойчиво и смислено образование и как може да се приложи на практика, а световноизвестният класически цигулар, лектор, предприемач и културен посланик Миха Погачник (Виена/Любляна) ще говори за вдъхновяващото лидерство и как да мислим за културни иновации чрез музика.

Елина Желева, основател на първата агенция по дизайн мислене (Design Thinking) в България - designthinking.bg, след обучение в двете водещи институции по тази специалност - HPI School of Design Thinking и престижното Stanford's d.school, се връща в България и в рамките на “Емпатийст” ще направи уъркшоп на тема "Как да създаваме продукти и услуги с емпатия".

World Cafe в Тютюневите складове

Съоснователите на World Café Europe Патриша Мънроу (Ню Йорк/Мюнхен) и Джефри Бийсън (Панама/ Мюнхен) ще говорят за насърчаване на творчеството, сътрудничеството и иновативността чрез партньорства. “Инициативата World café Europe е един от акцентите на форума и формат, чрез който Бийсън и Мънроу са реформирали цялата здравна система в Германия, - обясни Янина.

        Патриша
          Мънроу
        Джефри
         Бийсън

World Café е добре модериран процес, при който участниците се събират на малки групи на няколко маси, на които е сервирано кафе. На всяка маса се дискутират различни теми, като през определено време участниците си разменят местата, като отиват на друга дискусия.

“Така мозъкът ни започва да работи по-активно, търсейки новото в различни предизвикателства за обществото ни, и започват да се раждат решения, - обясни Янина. - Ще съберем над 100 човека в Тютюневите складове в Пловдив и за няколко часа ще видим как различните ресурси на обществотото ни – хора от различни възрасти, с различни знания, могат да родят заедно иновативни идеи, които после да влязат в обръщение. Гражданската креативност е огромен ресурс, който се надявам администрациите – държавни и общински, много скоро да започнат да оценяват и да намират начин да стимулират.”

За гражданската креативност йерархия няма

Според Янина всички граждани, които са креативни в обществените процеси, трябва да са наясно, че при гражданската креативност няма управляващи и управлявани, няма йерархия, а има хора, които временно управляват обществените ресурси и всеки може заедно с другите да помогне на обществото да еволюира.

Актьорите от Playback театър „Тук и сега” ще потопят зрителите в атмосферата на открито и смело споделяне на чувства и преживявания.

Основни организатори и идейни вдъхновители на форума са неуморните ентусиасти от сдружение “Фабрика за идеи”. Подкрепен е от три министерства – на образованието, на икономиката и на труда и социалната политика. Партньори и съмишленици са “Център за развитие на човешките ресурси”, – Национална Агенция по Програма „Еразъм+”, общинска фондация “Пловдив 2019”, Община Пловдив, “Джуниър Ачийвмънт България” и SoL (Hungary).

“Сътрудничеството ни е родено от увереността, че във време на политическа, икономическа и морална криза, превърнала се в хронична за България и Европа, се ражда спешната нужда от преосмисляне и реорганизиране на средата и обществата ни”, каза в заключение Янина Танева.

Пълния списък на лекторите и програмата може да намерите ТУК. Клуб Z е медиен партньор на събитието.