"Никой не слуша САЩ, когато те не играят водеща роля."

Това заяви в интервю за телевизия "Фокс нюз" бившият държавен секретар (2005-2009) на САЩ Кондолиза Райс. Тя бе на поста при втория мандат на президента Джордж Буш-младши.

Райс остро разкритикува администрацията на Барак Обама за действията в Ирак и безсилието на САЩ на световната сцена.

"Американците не харесват света, в който попадат, когато САЩ не са дълбоко ангажирани и дълбоко замесени", допълни Райс. Като отрицателни примери тя посочи обезглавяванията на заложници от страна на джихадистите от Ислямска държава (ИД), терористичната атака срещу парламента в Канада и напрежението в отношенията с руския президент Владимир Путин.

"Смятам, че американският народ е готов, смятам, че светът е готов за по-силно американско лидерство", изтъква Райс.

Тя защитава действията на предишния президент Джордж Буш-младши в Ирак. Според нея американските войници трябвало да останат там.

"Бих искала да бяхме оставили някакви сили. Сега ще се връщаме в Ирак да опитаме да помогнем на иракчаните да се справят със заплахата от Ислямска държава. Представете си само - ако бяхме оставили силите си там, вероятно щяхме да можем да обучаваме иракчаните по-добре в борбата с тероризма. Със сигурност щяхме да имаме по-добри очи и уши на земята, за да видим надигането на ИД", смята Райс.