Софиянци и гостите в столицата вече ще могат да плащат за паркиране в Синя и Зелена зона през популярното чат-приложение Viber, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Това е възможно благодарение на партньорство между Rakuten Viber, Mastercard и ЦГМ. Цената за зоните ще остане същата.

В добавка във Viber вече ще има и интерактивен чатбот, който ще ни информира за трафика в София и разписанията на автобуси, трамваи и пр.

"Новият канал за комуникация има за цел да улесни максимално достъпа до информация на хората от нашия град. В него ще има новини за промени – маршрутни или в паркирането, ще може да се проверят условията за издаването на превозни документи или пък такива за винетни стикери, ще може да се видят най-близките пунктове за продажба и още много услуги“, обясни изпълнителният директор на ЦГМ Димитър Дилчев.

Mastercard ще стимулира гражданите да плащат с карта - от 8 октомври при 4 платени сини или зелени зони с тяхна карта през чат-приложението, компанията подарява 5-тата синя или зелена зона на своите картодържатели.

"Потребителите ще имат възможността да изтеглят и безплатния стикер пакет на ЦГМ, който представя често срещани, а и забавни ситуации от ежедневието на забързания градски човек. Чрез свалянето на пакета те ще бъдат автоматично добавени към чатбота“, каза Никола Рогачев, председател на Съвета на директорите на ЦГМ