Протестиращи в Портланд, щата Орегон, събориха статуи на двама от легендардите президенти на САЩ - Ейбрахам Линкълн и Теодор Рузвелт в проява наречена от тях "Туземен ден на гнева", предаде Ен Би Си.

Портланд е център на еженощни протести от месеци след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при арест от бял полицай в Минеаполис, Минесота, по-рано тази година.

Не за първи път демонстрантите посягат на паметници на исторически фигури, но досега най-чести техни жертви бяха статуите на политици и пълководци от робовладелския Юг през Гражданската война (1861-1866 г.).

Сега обаче първи обект на техния гняв е Линкълн, президентът сложил край на робството през 1861 г., а причината е друга - колонизацията на американския континент.

Днес в САЩ е Денят на Колумб, откривателя на Америките, който е федерален празник, отбелязва Ен Би Си.

Освен, че събориха статуите, протестиращите разбиха и входната врата и витрината на Историческото общество на Орегон.

Организаторите от групата "Генерационна съпротива" призоваха в социалните мрежи за "край на колониализма" и за закриване на полицията.

Ен Би Си припомня, че поради интензивността на бунтовете през юли, министерството на вътрешната сигурност израти свои сили в Орегон да ги потушат.

Президентът Тръмп, който често критикува протестите, предложи да изпрати федерални формирования да възстановят реда.