Националният съвет за тристранно сътрудничество или т.нар. Тристранка, ще се заседава днес, за да обсъди бъдещото увеличение на заплатите на служителите в държавната администрация. 

Става дума за предложението на правителството да се увеличат възнагражденията на цели 34 отделни администрации, които би трябвало да са работили "на първа линия" в борбата с коронавируса. Припомняме, че там има и звена като Басейнова дирекция и Строителен контрол. 

В същото време в проектопостановлението не са включени служителите на Министерството на вътрешните работи, които наистина взеха участие в опитите за ограничаване на заразата. Именно поради тази причина вчера ресорният синдикат на служителите в министерството заяви, че се готвят за стачка. Нарекоха отношението към тях "лицемерие". 

Очаква се, че заради протестната готовност МВР работниците ще бъдат включени в списъка с увеличението. 

В дневния ред на заседанието е включено и обсъждане на промени в заплащането на заетите в сферата на предоставянето на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет.

На заседанието на Тристранния съвет ще се дискутира и предложението на Министерството на труда и социалната политика формирането на заплатите на социалните работници от услугите да се обвърже с минималната работна заплата за страната, като за някои от тях се предвижда да получават над два пъти минималното възнаграждение.

Промяната трябва да влезе в сила от началото на 2022 година.