Съдийската колегия на ВСС се занимава днес на извънредно заседание с мегатемата за прекрояване на съдебната карта. На заседанието са поканени и експерти от фирма "Глобал Адвайзърс", които след куп изчисления, анализи на натовареността и дори на километрите и възможността за достъп са разработили 3 възможни модела как да се окрупнят съдилищата. А членове на ВСС казаха, че има поне още един - четвърти модел, а може да се обмислят и комбинации.

Целта е да се премахнат диспропорциите в натовареността и ефективността, да се постигне специализация на съдиите, да се избегне излишната администрация и същевремнно гражданите да не останат без съд наблизо (прокуратурата вече направи подобна реформа, въвеждайки териториални отделения на мястото на малките ненатоварени прокуратури, б.р.).

Днес предобед бе анонсиран първият възможен вариант - един или повече малки районни съдилища да се обединят и единият да стане териториално отделение (ТО). Независимо дали - на друг "малък" съд или на районния съд в областния център.

В рамките на дискусията бяха изнесени показателни данни: в Елхово едно разглеждано дело излиза 443 лв. а в Тополовдград в същия съдебен окръг - 801 лв.

В Чепеларе едно свършено дело "струва" на държавата 1030 лв. при средно за страната 496 лв.

Също така относно администрацията - ако в Смолян постъпват по 104 дела на служител, в Чепеларе постъпват по 41 месечно.

Стана ясно още, че на Районен съд-Трън, който е с един съдия и гледа 20-ина дела месечно, бюджетът е 550 хиляди лева годишно.

Красимир Шекерджиев от ВСС специално подчерта, че при модела с оставяне на териториални отделения:

"гражданите ще получат услугата там, къдетно са я получавали и до момента".

С изричната уговорка, че всеки член на ВСС или самите съдии могат да предлагат изменения, Шекерджиев от ВСС представи следните идеи, до които са стигнали досега.

Всичко изредено по-долу са проекти и по области те изглеждат така:

Видин

РС-Кула да стане териториално отделение на Видин (при 8,5 служители няма нужда Кула да има отделен счетводител, каза Шекерджиев, б.р.).

Монтана

РС-Берковица да стане териториално отделение на Монтана.

Враца

РС-Оряхово да стане отделение към РС-Козлодуй.

Перник

Трън (където има един съдия), Брезник (2-ма съдии) и Радомир (4-ма) всички да станат ТО на Перник (В Трън на единствения съдия натоварването не е достатъчно дори да оползотвори деня на този съдия. Образно казано - в Трън имаме работа за половин съдия, а в Брезник имаме работа за съдия, съдия и половина, по думите на Шекерджиев).

Габрово

Дряново и Трявна да станат териториални отделения на Габрово.

Кърджали

РС-Ардино (с 2-ма съдии) да стане ТО на Кърджали.

Смолян

РС-Чепларе (с двама съдии и натоварване под 20 дела) да стане отделение на Смолян (Шекерджиев призна, че са мислели и за закриване на РС-Мадан, но са се отказали по географски причини, б.р.).

Стара Загора

РС-Раднево и РС-Гълъбово да станат ТО на Стара Загора (Ние знаем какво се случва в Гълъбово – нямаме практически съдии, тъй като единственият съдия иска да отиде в Стара Загора. И после какво правим - РС-Стара Загора трябва да командирова някого, за да поддържа РС-Гълъбово, посочи абсурда Шекерджиев).

Бургас

РС-Средец с трима съдии и ниска натовареност да мине към Бургас (стана ясно, че се е обмисляло и за Малко Търново, но са се отказали, защото е граничен район).

Ямбол

РС-Тополовград да стане отделение, като бъде присъединен към районния съд в Елхово.

Търговище

РС-Омуртаг да стане отделение на РС-Търговище. 

Шумен

Велики Преслав да стане териториално отделение на първоинстанционния съд в областния град.

Добрич

Генерал Тошево да се превърне в ТО на РС-Добрич (във ВСС стана ясно, че са обмисляли и Каварна и Балчик дали да не минат към Добрич или някак си да се слеят, но това било счетено за необосновано).

Накрая Георги Чолаков попита защо не вижда в предложенията слабо натоварения Първомай в област Пловдив или Петрич и Сандански от Благоеврадския окръг.

"Дали не тряба да се огледат всички съдилища, които са с под 3-ма души", допусна след това Красимир Шекерджиев.

Той каза, че изредените предложения не са окончателни, но отговори със смях:

"Някак си не си го представям как ще се обединят Петрич и Сандански!"

Предстои ВСС тепърва да обсъди другите 3 модела, които се предлагат.