Русия намекна вчера и днес, че може да прекрати диалога си с ЕС, ако той ѝ наложи нови санкции заради опита за отравяне на опозиционера Алексей Навални, съобщават руски медии.

Руският външен министър Сергей Лавров каза вчера, че сегашната политика на Европейския съюз спрямо Русия няма да остане без последствия, предаде ТАСС.

"Да, наистина, сега казваме, че искаме да разберем какво цели Евросъюзът", каза той на пресконференция в Москва.

Според него антируските санкции на ЕС са резултат от пряк натиск от Вашингтон.

Снощи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза в интервю за телевизия "Россия 24", че страната ѝ е доказала надеждността си като партньор  на ЕС и сега на него се пада да направи същото.

"Ние показваме и демонстрираме своята надеждност в продължение на десетилетия", каза тя, цитирана от агенция РИА Новости. "Освен това по време на криза винаги сме идвали на помощ на западните ни партньори. Затова отправете въпросите си към тях: Какво имат предвид и нека сега те да доказват своята надеждност като партньори."

Днес руският зам. външен министър Александър Грушко предупреди, че "взаимодействие с ЕС е възможно, но само въз основа на равноправие и зачитане на законните интереси един на друг", предаде РИА Новости.

Той е казал това в разговор със заместник главния секретар на европейската дипломатическа служба Енрике Мора. 

Среща на върха на ЕС в Брюксел се очакваше днес да потвърди решението за санкциите, след като тестове от независими лаборатории в Германия, Франция и Швеция показаха, че излекуваният в берлинска клиника Навални е бил отровен с международно забранения боен нервнопаралитичен агент новичок.