Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков подаде днес оставка в опит да сложи край на политическа криза, в която привърженици на враждуващи политически фракции си бият по улиците за власт, след като пак под натиска на улични протести бяха отменени резултатите от неотдавнашните парламентарни избори, а армията беше повикана да възстанови реда.

"Не съм се вкопчил във властта. Не искам да остана в историята на Киргизстан като президент, пролял кръв и стрелял по съгражданите си", каза Жеенбеков в обръщение, цитирано от ТАСС и РИА Новости.

Бунтовете, в които гневни тълпи превзеха главните правителствени сгради в столицата Бишкек и освободиха временно от затвора бивши висши политици, избухнаха, след като в гласуването на 4 октомври три от четирите партии, преминали 7-процентовата електорална бариера, се оказаха в близки връзки с Жеенбеков. Общо 16 формации се състезаваха за парламента.

Жеенбеков призова новия временен министър-председател Садир Жапаров и другите политици "да изтеглят своите привърженици от столицата на страната и да се върнат към спокойния живот" на жителите на столицата. "Социално-политическата ситуация в столицата на страната ни Бишкек остава напрегната. За съжаление агресията не стихва, исканията за незабавната ми оставка продължават. Сегашната ситуация е близка до двустранен конфликт", каза той.

Президентът заяви, че конфронтацията между протестиращите и силите за сигурност може да доведе до кръвопролитие.

"Това е неизбежно, призовавам и двете страни да не се поддават на провокации", подчерта той.

Жеенбеков обяви през миналата седмица, че ще подаде оставка, но по-рано тази седмица той отложи оттеглянето си от властта и каза, че ще остане на поста, докато бъдат произведени нови избори.

Вчера Жеенбеков прие решението на киргизстанския парламент да избере Жапаров за премиер. Жапаров е националист, когото неговите привърженици освободиха от затвора през миналата седмица. Той и неговите последователи призоваваха за оставката на Жеенбеков.

Пълномощията на президент временно ще поеме председателят на парламента Канат Исаев. Но мандатът на сегашния парламент изтича днес, а изборът на новия е анулиран, от което следва, че президентските пълномощия могат да преминат в ръцете на Жапаров, посочва ТАСС.

Междувременно протестиращи на митинг в Бишкек настояват за незабавно разпускане на парламента. Жеенбеков прослужи три години на поста си.

Киргизстан, бивша съветска република, която граничи с Китай и в която има руска военна база и голяма канадска златодобивна компания, от години е сцена на политически хаос. Жеенбеков е третият президент, свален с народен бунт от 2005 г. насам, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.