За да привличаш инвеститори, не е достатъчно само да имаш добър кредитен рейтинг. Това заяви пред бТВ евродепутатът от "Демокатична България" Радан Кънев. Така той коментира поредните добри оценки, които България получи от кредитни агенции. Тези оценки винаги се изтъкват с гордост от правителството.

"За какво служи кредитният рейтинг ? За да си финансираш големите проекти, да привлечеш инвеститори. Какво пише на хартия не знам. Но големите инвеститори всички знаем, че не са тук", заяви Кънев.

И припомни, че съвсем наскоро "Майкрософт" предпочете Гърция, макар че в сферата на компютърните технологии ние сме доказано силни, докато гърците са изостанали. 

"Не е само до кредитен рейтинг", заяви Кънев.

Според него да се твърди,че приетата резолюция от ЕП за България може да изгони инвеститори е нелогично.

"Трябва да повярваме, че големите инвеститори четат резолюции на ЕП. Всички инвеститори знаят отдавна (това, което пише в резолюцията - б.р.), то затова ги няма. Хората идват в България и се сблъскват с нещо, което те не могат да си представят - че може да има съдебни решения, които могат да не се изпълняват от администрацията. Това е ежедневие. Липсата на инвестиции си има своите причини, те не са резолюции, гласувани в ЕП. Това е все едно да обвиняваме лекар, който е поставил диагноза, за самото заболяване", каза още Кънев.

Той коментира и последните предложения на прокуратурата за промени в законодателството, които да облекчат нейната работа. Кънев изтъкна, че от ГЕРБ са обещали пред ЕНП, че в България ще се проведат необходимите реформи в съдебната система. Но само дни след това се оказва, че това обещание е било лъжа.

Кънев поясни, че ЕС иска от нас да има контрол върху главния прокурор, децентрализация на прокуратурата, независим прокурор, който да разследва главния и т.н. 

"Излиза главният прокурор в любимата си роля на нещо като политик и казва, че всичко това са глупости. ГЕРБ и ДПС дружно подкрепят. Те лъжат европейските си партньори", заяви Кънев.

Той припомни, че у нас има рекордно малко оправдателни присъди, което означава, че по делата, "които не са за политическа корупция, лесно се събират доказателства".

"Няма никакъв проблем със събирането на доказателства, когато прокураурата иска да ги събира. В прокуратурата има един човек отгоре, назначен от мафията, който може да каже кой да се удари и кой да се пощади. Няма работеща система на държавното обвинение", заяви Кънев.

И продължи:

"Може да предложи (главният прокурор - б.р.) направо да произнасят присъди през жълтата преса на Пеевски. Накзателни дела само на две инстанции - защо? За леки престъпления и сега е така. Да могат, когато са събрали доказателства в нарушение, да ги изолзват. Във всяка демократична държава има ред, за да не се фабрикуват доказателства. Как ще се ползва незаконно събрано доказателство? Те не се чуват тия хора колко са нахални. Българската прокуратура има висока успеваемост. Проблемът е, че на най-високо ниво се покриват корупционни престъпления, а понякога се обвиняват хора, които нищо не са извършили. Това не е заради закона".

Според Кънев Гърция и Румъния са една обиколка пред нас по отношение на своите планове, чрез които да получат европейски пари, за да възстановят икономиките си от кризата.

"Имат готови национални планове. Обсъдени са и са одобрени в рамките на техните общества. През това време нашият премиер седи пред казана за ракия. Може би е оригинално. Докато той седи пред казана за ракия, на едно пънче, гръцкият премиер представя своя план пред колегите си в Харвард. И там (в Гърция - б.р.) има казани за ракия", каза Кънев.