Германската полиция определи 91 ислямисти, завърнали се от Сирия и Ирак, като заплаха за обществото, според информация от министерството на вътрешните работи за парламентарната група на опозиционната партия "Алтернатива за Германия", с която ДПА се е запознала днес.

Други 66 души са били определени като "свързани лица", както се вижда от информацията, предоставена на 28 септември на АЗГ.

Службите за сигурност определят определени лица като "заплаха", ако смятат, че тези лица са в състояние да извършват най-тежки политически мотивирани актове на насилие, включително атентати.

"Свързаните лица" са хора, които успяват да осигурят логистична подкрепа в рамките на определена радикална обстановка.

През юни федералното правителство регистрира 61 завърнали се като ислямистка заплаха, но тогава ставаше дума само за бойци на "Ислямска държава". Свързаната с Ал Каида ислямистка милиция Хаят Тахрир аш Шам, известна по-рано като Фронт Ал Нусра, също е активна в Сирия.

В съседен Ирак проиранската групировка Катаиб Хизбула е една от най-силните и най-влиятелни милиции в страната.

Като цяло, германската федерална криминална полиция има списък от 355 ислямистки бойци, завърнали се в Германия от Сирия и Ирак от 2012 г. насам.

От тези, които са заминали, 266 са били убити в Сирия или Ирак. Според федералната криминална полиция, в края на септември общо 109 ислямисти са били задържани в Сирия, а в Ирак - десетима.

По данни на правителството в Берлин от средата на юни, над 1070 ислямисти са емигрирали в Ирак и Сирия. Има конкретни доказателства, че около половината от тях са подкрепяли ислямистки групи или са се сражавали в редиците им.