С червени, лилави и жълти републикански знамена днес демонстранти се събраха в 24 испански града с призив за съдебно преследване срещу бившия крал Хуан Карлос, който напусна Испания, след като стана обект на полемика, предаде Ройтерс.

82-годишният бивш монарх в момента живее в Обединените арабски емирства, откакто напусна пиренейското кралство през август заради подозрения в корупция, за да избегне по-нататъшни неудобства за сина му - крал Фелипе Шести.

Тук сме, за да призовем корумпирания бивш крал да бъде съдебно преследван и да поискаме република, каза 74-годишният Хуан Морильо - пенсиониран учител, присъединил се към стотиците демонстранти в Севиля.

Макар да не е обект на официално разследване, Хуан Карлос може да стане обект на две разследвания в Испания и Швейцария за предполагаема корупция. Тя е свързана с договор за строеж на високоскоростна железопътна линия в Саудитска Арабия на стойност 6,7 милиарда евро, спечелен от испански фирми.
Прокурор при върховния съд в Испания обмисля дали да разшири разследването за корупция в договора за жп линията и официално да подведе под отговорност Хуан Карлос.

Бившият монарх не е обсъждал публично казуса, но неговият адвокат Хавиер Санчес каза, че ако се наложи, е на разположение на прокурорите.
Допитване, публикувано миналия понеделник за Платформа за независими медии - медийна група на леви вестници - констатира, че 40,9 процента от испанците предпочитат установяване на република, докато 34,9 на сто подкрепят кралското семейство, а 24,2 процента нямат мнение по въпроса.
Августовско допитване за промонархическия в. "А Бе Се" установи, че 33,5 процента предпочитат република, а 56 на сто - монархия, 6 процента от анкетираните не могат да се определят, а на 4,1 на сто им е безразлично.