След два последователни месеца на динамика в електоралните нагласи през октомври има стабилизация в данните за електоралните нагласи на нивата от септември.  ГЕРБ и БСП остават в практически паритет. Моментната снимка сочи сигурни пет партии в следващото Народно събрание, като освен ГЕРБ (24,1%) и социалистите (23,6%), в парламента влизат партията на Трифонов с 15,9 на сто, ДПС (10,2%) и "Демократична България" (8,8%). С реални шансове за представителство остават и формацията около Мая Манолова (3,9%) и "Обединени патриоти" (ВМРО и НФСБ) с 3,8%. Сред по-малките политически формации също не се наблюдава съществена динамика. Разликите са в рамките на стандартното статистическо отклонение.

Това сочат данните на "Тренд" за октомври. Националното представително проучване е проведено между 3 и 10 октомври, сред 1008 души*.

Парламентът продължава да бъде с най-ниската оценка от всички институции. Три четвърти от българите оценяват отрицателно работата му, докато само 14% смятат, че се справя добре. Нарасналата с негативен знак популярност на председателката на НС Цвета Караянчева (включително и репликите за "Ходи пеша, бе!") също не допринася за доброто име на органа на законодателната власт. 

При правителството не се забелязва промяна от последния месец в отношението на анкетираните българи. 68 на сто от тях не харесват работата на кабинета. Една пета дават положителни оценки.

Одобрението към президентската институция остава на 48 на сто, както и месец по-рано. 39 на сто не харесват работата на държавния глава. За разлика от парламент и правителство при президентската институция положителните оценки все така са повече от отрицателните.

Най-рязка промяна има в отношението към работата на прокуратурата. Недоверието там скача за един месец с 12 на сто, одобрението пада със 7 на сто. Така 61 на сто не харесват свършеното от държавното обвинение, въпреки масирано провъзгласяваните от самото него успехи в битката срещу престъпността. Едва една пета дават положителна оценка за активността на прокуратурата начело с Иван Гешев.

 
Прокуратурата от месеци е в центъра на поредица от скандали.

В подобни граници като при прокуратурата се движи и отношението към съда. 

За първи път от май 2019 г. полицията отново е с отрицателен рейтинг - т.е. негативните оценки са повече от положителните. За това допринесоха в немалка степен действията на органите на реда по време на протестите и случаите на полицейско насили 45 на сто от анкетираните смятат, че полицията не се справя, 43 на сто са на обратното мнение.

След определени колебания в отношението към църквата около COVID-19 и дебатите около посещенията в храмовете около Великден, през октомври положителното отношение се връща на нивата от миналата година. Така БПЦ е институцията в България, която се ползва с най-високо доверие, отбелязват от "Тренд".