В Търговище почина учителка по география от СУ "Св. Седмочисленици", която е била с коронавирусна инфекция, съобщава Дарикнюз. 

Преподавателката в Първо средно училище "Св. Седмочисленици" в града загубила живота само за два дни. 58-годишната Руми Радославова се почувствала зле миналата неделя, направила си тест, развила скоротечна пневмония, а във вторник е починала. Това съобщава директорката на училището Севдалина Зафирова.

Осмокласниците, на които Радославова е била класен ръководител, са много разстроени от загубата и се обърнаха с молба към учителите си да учат дистанционно. Те ще бъдат една седмица на онлайн обучение, уточни БНР.

Децата се обвиняват, че са заразили преподавателите си и не желаят повече да ги разболяват. 

"Днес класът не е на училище. Има подадено заявление. При нас стресът е огромен, имаме трима учители в болница", обяснява Зафирова. Други 14 преподаватели отсъстват по различни причини, някои са в карантина.

В училището учат 1200 ученици. Немалко от тях са със симптоми, но родителите не ги изследват за коронавирус. Според директорката десетоклакници от една паралелка са почти без обоняние, но продължават да ходят на училище.

В Първо СУ и във Второ СУ "Никола Маринов" към момента има по 8 положителни ученици. Това са и двете най-големи училища в Търговище. По решение на ръководствата учебните заведения сами отделят пари, за да изследват учителите от средствата, заложени в делегираните бюджети.

Желанието на местната власт в Търговище е било още миналата сряда двете най-големи училища в града със случаи на коронавирус да преминат за две седмици под карантина, докато се уталожи заразата, изготвен е бил график, но късно вечерта решението е било отменено по неясни причини, твърди Дарикнюз.

Подозренията са, че в двете училищата заразяването е тръгнало от панаира "Празнична фиеста". Учениците масово били на концертите и са се забавлявали на лунапарка на поляната.

"Не мога да твърдя, че това е така", казва директорката. Децата обаче разказвали, че буквално са били един върху друг по време на концертните прояви.

Само преди два дни здравният министър Костадин Ангелов беше в Търговище, което заради ръст на заразените влезе в червената зона за COVID-19.

"Няма да се затварят училища в област Търговище. Няма заболеваемост на учениците над 20 на сто", каза той в събота.

От понеделник присъствената форма се връща и в двете най-големи учебни заведения в града, които преминаха в последните два дни на миналата седмица към обучение в електронна среда за извършване на пълна дезинфекция.

Той отчете и че се вземат необходимите мерки.