Американското правосъдно министерство ще внесе антитръстово дело срещу Google днес, съобщи "Ню Йорк Таймс".

Обвинението е, че техногигантът е сключил редица ексклузивни сделки, с които сериозно ограничава конкуренцията си. Google получава обвинение за това, че практиката на компанията да плаща на производители на смартфони, за да инсталират приложенията на компанията във всяко Android устройство, е нечестна.

Факт е, че Google има такава сделка с производителите, но тя е в голяма степен двустранна - магазинът за приложения Google Play Store, търсачката, приложението Maps и др. са изключително популярни и се инсталират дори от производители, които нямат сделка с Google. В момента е практически очаквано тези приложения да са налице във всеки смартфон.

Делото срещу Google обаче няма да предлага възможни решения на тези нарушения.

В момента не само Google, но и другите големи технологични компании в САЩ - Apple, Facebook, Amazon - са под лупата на прокурори, регулаторни органи и държавни агенции. Демократите предлагат като най-драстична мярка за разбиване на монопола им в отделни видове пазари принудително разцепване на компаниите на по-малки. Според експерти обаче подобна мярка може просто да скрие антитръстовите практики по-добре.