Ангел Джамбазки обвини днес Европарламента в двоен стандарт по време на дебат, посветен на полицейската бруталност в ЕС.

Повод бе скандално видео, разпространено едва това лято, но заснето още преди две години и половина. На него е заснето полицейско насилие над словака Йозеф Хованец в ареста на летището в белгийския град Шарльороа. Полицай седи 18 минути на гърдите на Хованец, а негова колежка изпъва ръка в подобие на нацистки поздрав. Словакът почина в резултат на изтезанията.

Миналата седмица пък в Париж чеченец обезглави учителя по история Самюел Пати.

„След смъртта на Джордж Флойд в тази зала имаше демонстрации, декларации от „Черните пантери“, „Антифа“, всички анархисти и комунисти...

Две години по-рано обаче е загинал Хованец. И нито дума за това. Онзи ден във Франция беше обезглавен учител. Няма ги декларациите, вдигнатите юмруци, разтревожените апели“, обърна се към колегите си българският евродепутат консерватор.

Смъртта на американеца Джордж Флойд в Минеаполис през пролетта предизвика масови протести в САЩ, които се прехвърлиха и в Европа. Стана ясно, че полицай е натискал 8 минути с коляно гърлото на младежа, докато издъхне.

Джамбазки веднага намери причина в двойния стандарт:

„Много е просто – защото и двете жертви бяха европейци, християни, част от тази цивилизация. А техните убийци бяха преследвани и защитавани от „Антифа“, марксистки, екстремистки, крайнолеви организации, които водят културна война срещу нашата цивилизация, корени, убеждение в християнството. Това е причината, това е двойният стандарт.“

В заключение Джамбазки заяви, че изразява съпричастност с българската полиция, която „вече сто дни въпреки жалкото си оборудване и възнаграждение успява да удържи срещу провокациите на антифашисти, комунисти, провокатори, които ги замерят с бомби, камъни и дървье и каквото им падне“.

Изразът „камъни и дървье“ е от одата „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов.