Водят се преговори за стартиране на Европейска Висша лига, подкрепена от ФИФА, с награден фонд 6 милиарда евро, информира "Скай нюз". Новината идва от Англия, като в публикацията се твърди, че "Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед" имат водеща роля в проекта.

Поне дузина грандове от Англия, Испания, Италия, Германия и Франция са в разговорите, а лигата трябва да наброява до 18 тима. И да стартира не по-рано от 2022 г. Европейската Висша лига ще върви по време на обичайния сезон, което я прави конкурент на клубните турнири, най-вече на Шампионската лига.

Най-добре класиралите се тимове ще продължат в елиминационна фаза, а победителят ще спечели стотици милиони.

Все още не се знаят много детайли, но източник на "Скай" заявява, че това е най-сериозният проект във футбола от десетилетия. Приказката за интернационална Суперлига не се от вчера, но пандемията сега може да я възроди, тъй като спортът е сред индустриите, които пострадаха най-много.

Преди броени дни на бял свят излезе лансираният именно от "Ливърпул" и "Юнайтед" Project Big Picture за мащабна реформа в английския футбол. Той бе отхвърлен още преди да е разгледан обстойно, тъй като почти не получи подкрепа от останалите клубове, Висшата лига, Футболната асоциация, правителството и т.н. Не се прие това, че вечните съперници и останалите от Топ 6  биха се сдобили с много по-голяма власт, отколкото сега. 

Проектът предвиждаше подпомагане на ниските нива на футбола в родината му, разчистване на календара, намаляване на отборите от 20 на 18... Тук може да се разсъждава и за ползите, които биха извлекли "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул" и останалите големи, предвид Европейската Висша лига.

Според "Скай" JP Morgan води разговори да стане основен спонсор, като осигури 6 милиарда евро. Ще се търси финансиране и от други фирми и институции и ще се разчита на тлъсти договори за тв права.

В пасианса е и негласната война между ФИФА и УЕФА - позатихнала покрай коронакризата, тъй като ако този проект се реализира, Шампионската лига ще престане да съществува или най-малкото няма да е в този вид.

Единственият шанс на УЕФА е да подкрепи турнира и да влезе в "играта", но на този етап това по-скоро няма да се случи. Според "Скай" и други медии Европейската футболна централа планира "основен ремонт" на турнирите с цел на увеличи приходите и задоволи за пореден път глада на грандовете.

Кои други са поканени?

Топ 6 от Англия - "Ливърпул", "Юнайтед", "Манчестър Сити", "Челси", "Арсенал" и "Тотнъм". 

"Реал" (Мадрид) бил сред архитектите на проекта, начело с президента си Флорентино Перес и строителната му компания. 

А останалите от Иберийския полуостров са "Барселона" и "Атлетико" (Мадрид). Другите имена няма да ви изнинадат: "Ювентус", "Интер" и "Милан" от Италия, "Байерн" и "Борусия" (Дортмунд) от Германия; френският "Пари Сен Жермен"...