Очаква се днес България да каже "не" на започването на първата междуправителствена конференция на ЕС със Северна Македония. Това съобщи „Политико“, като се позова на дипломати в Брюксел и на документ, който е изпратен от София до правителствата на страните членки и е видян от негов репортер. Пред Клуб Z обаче премиерът Бойко Борисов отрече достоверността на тази информация. От Министерството на външните работи пък бяха лаконични - нямало да коментират. Дипломати, с които Клуб Z разговаря, също заявиха, че днес няма да има "българско не". Но днес.

"Политико": Горките хора от Северна Македония

Какво всъщност се случва?

В статията на "Политико" се посочва, че се очаква София да пореже Скопие на днешната среща на постоянните представители на страните членки на ЕС в Брюксел. Дипломатите трябва да обсъдят преговорите за членство със Северна Македония и Албания. Ако твърдението се окаже вярно, това ще бъде първа стъпка назад по пътя на бившата югославска република към ЕС. Във въпросния документ страната ни атакува "подкрепяната от държавата антибългарска идеология" в Северна Македония, пише "Политико".

И прави коментар: "Няма да навлизаме в подробности за чувствителността на България, основаваща се на спор кой е бил по-добър в битките срещу Османската империя преди повече от век. Горките хора от Северна Македония. Те се отказаха от името на страната си, за да успокоят гърците, и се очаква сега да подложат историята си на одобрение от България. И всичко това за неясната перспектива евентуално да влязат в ЕС, помислете си."

У нас: затвърждаваме позиция

"Няма такова нещо. Продължаваме преговорите и се опитваме да постигнем максималното. Преговорите продължават - интензивни и ползотворни", заяви пред Клуб Z премиерът Бойко Борисов, потърсен за коментар.

Малко по-рано от МВнР пък заявиха само:

"Не коментираме."

Членове на правителството, с които се свързахме, също заявиха, че на този етап не биха желали да коментират.

Ситуацията на практика разясниха български дипломати, с които Клуб Z разговаря:

"Единственото вярно е, че днес ще има среща на постоянните представители. Това е редовна среща и на нея ще се обсъдят решенията на последния Европейски съвет, а също така и следващата среща на министрите на 10 ноември. На нея вече ще се говори за междуправителствените конференции. Днес никой няма да блокира абсолютно нищо", коментираха дипломатите.

Но не пожелаха да кажат какво ще се решава на 10-и.

"Днес ще се обсъжда, но няма да се блокира нищо, няма да се гласува нищо. Но България ще изрази своята позиция, която е добре известна."

Престрелки

Както е известно, последният месец  бе белязан от словесната престрелка между София и Скопие. 

На 9 октомври българският външен министър Екатерина Захариева заяви на среща с колегата си Буяр Османи, че Северна Македония трябва да признае историческите реалности, свързани с процеса на създаване на новата национална идентичност. Дипломат номер едно на София изтъкна, че ключово условие за напредъка на бившата югославска република към ЕС е спазването на договора със страната ни.

Обостриха се изказванията от страна на вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Факт е, че България има своите резерви, защото има своята рамкова позиция от 2019 г. Има сключен договор между България и Северна Македония от август 2017 г. Повече от три години. Договор, който Скопие не спазва. Не само не спазва, а смята, че няма задължения да спазва. Трябваше да се усетят на 9 октомври миналата година, когато българското правителство гласува рамковата позиция, в която се казва да се прекрати говорът на омразата, да се променят учебниците по история, география и литература, в които виждаме откровена кражба на българска история, отричане на българската идентичност на населението в Македония и обидни квалификации към българите. Българите били татари, фашисти, убийци…", заяви той преди няколко дни.

Междувременно премиерът Зоран Заев заяви, че тонът от София "не е нито европейски, нито добросъседски" и първата конференция между ЕС и Северна Македония в края на годината може да бъде отменена.