Китайските смартфони Vivo ще влязат на пазара в Европа с Vivo 51G 5G и серия бюджетни устройства, съобщи Engadget.

Засега известният по света, но не и на Стария континент бранд, ще се появи във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша и Испания.

По принцип Vivo се нарежда в списъка "още една китайска компания", но в Европа се отваря дупка след удара върху Huawei. По-известният техногигант отчита загуби, тъй като санкциите на САЩ не позволяват неговите смартфони да имат ключов софтуер на Google.

Компанията се надява да спечели потребители във високия среден клас с Vivo X51 5G и серия бюджетни устройства. X51 е с 90Hz дисплей, добра камера с механична стабилизация, достатъчно оперативна памет и "геймърски" процесор Qualcomm Snapdragon 765G, който се съревновава с топ процесорите от миналата година на много по-ниска цена. Устройството поддържа и бързо зареждане, има и включено зарядно в комплекта.

Компанията, основана през 2009 г. и станала производител от първите топ 10 до 2015 г., е направила сериозни проучвания в Европа, като е провела над 9000 интервюта с хора в целия континент. 

Освен новия си бюджетен флагман Vivo дебютира и с Y70, Y20s и Y11s, както и безжични спортни слушалки със солидна батерия и същински безжични стереослушалки Neo с шумопотискане, подпомогнато от изкуствен интелект.

Макар още да не го предлага в Европа, китайската компания има и върхови флагмани като Vivo X50 Pro+, с една от топ 5 на най-добрите камери според анализаторите от DXOMark. Все пак - две места под Huawei P40 Pro.