Разкриване на допълнителни болнични легла във всички болници, където се лекуват пациенти с коронавирус в София. Ако имаме пациент, който постъпи за лечение, той да бъде обслужван на място, за да се пести и ресурсът на спешната помощ. 

Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след среща в Столичната районна здравна инспекция (РЗИ), на която присъстваха и директори на болници. Причината за сбирката е ръстът на заболеваемост от COVID-19 в столицата - като брой новорегистрирани пациенти всеки ден София-град е начело в класацията. Областта вече е в "червена зона" заради броя от 523 новооткрити заразени за ден.

Министърът отрече леглата да са "свършили" в което и да е лечебно заведение, по думите му основният проблем в цялата страна е липсата на персонал - "лекарите и сестрите, които вече са изморени, голяма част от тях започват да са позитивни, голяма част от тях са под карантина, това е единственото нещо, което ни притеснява". 

"Легла ще намерим, апарати ще намерим, хора - трудно ще намерим. Затова призоваваме всички български граждани да спазват мерките. Затова ще въведем и допълнителни мерки с маските. Тук преследваме медицинската логика. Именно затова експертите в Министерството на здравеопазването продължават да прецизират текстовете в заповедта за носенето на маски. Там, където имаме риск за живота и здравето на хората, там, където има струпване на хора - както сте вие в момента, където няма дистанция - ще се носят маски на открито. Вчера видяхме Папата и Вселенския патриарх, обединени, един до друг - с маски на уста. Целта е колкото се може по-малко да бъдат заболели, колкото се може по-малко медици да бъдат извадени от системата на здравеопазването", заяви министърът пред медиите.

Министърът каза още, че ще има глоби, ако лечебни заведения отказват помощ на пациенти. По думите му в момента с Надзорния съвет на НЗОК се разискват текстове за законова промяна, която предвижда санкции за лечебни заведения, които отказват да лекуват болни с коронавирус. Санкциите ще варират от финансова до прекратяване на договора с НЗОК.

Шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев пък потвърди, че има писма от частни болници, които казват, че може да не се справят със сроковете, в които трябва да подсигурят лечение за пациенти с COVID-19. Но не назова имена - защото смята, че може да променят мотивите си. 

Припомняме, че по-рано на заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов "разпореди" - това бе думата - заповедта на здравния министър да бъде прецизирана по отношение на задължителността на маските на открито.

Министърът на свой ред повтори, че текстовете се прецизират, но все пак даде пример - ако човек хвърля боклука и е сам по пътя от входа до контейнерите - няма да носи маска. Но ако чака на опашка без отстояние, например - маската ще е задължителна и навън. И повтори, че само от спазване на тази мярка съвестно се очаква спад на заболеваемостта с около 30%. 

Проф. Ангелов обяви, че вчера е пратил писма до всички министри, които отговарят за контролни органи, с цел да се подобри контрола върху спазването на противоепидемичните мерки. 

Очаквайте подробности.