С кратка "историческа справка" от прессекретариата на президента Румен Радев поставиха под съмнение днешните думи на премиера Бойко Борисов, че "абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата "Три морета" (ИТМ), е направено".

От "Дондуков" 2 разказват и нещо любопитно: за многократни опити на кабинета да отложи българското председателство на инициативата до 2022 г. - когато, без да го казват, България може да има и друг президент, различен от Радев (редовните президентски избори са през есента на 2021 г. - б.р.). Държавният глава е формалното лице на ИТМ.

"Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива "Три морета" през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата "Три морета" с подкрепата на останалите страни-участнички", посочват от прессекретариата на президентството.

Припомнят също така, че през февруари премиерът Бойко Борисов се разграничи при посещението си в Гърция от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ, заявявайки, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари.

Както Клуб Z писа, позицията на министър-председателя се промени в края на август, след среща в Блед със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс. Така през септември правителството най-сетне отпусна пари за вноската в ИТМ.

Инициативата "Три морета" е политически проект на 12 европейски държави: България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус развитие на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса. САЩ вече изяви готовност да инвестира до 1 млрд. долара за енергийната свързаност.

Ето пълното изявление на "Дондуков" 2:

В отговор на отправени въпроси от страна на медии за проведената на 19 октомври т.г. среща на върха на инициативата „Три морета“ (ИТМ) в Талин, както и за днешните уверения на министър-председателя, че „абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата „Три морета“, е направено“, прессекретариатът на държавния глава предоставя следната информация:

Още в края на м.г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. За целта са проведени разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г.

На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед.

На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

На 11 септември т.г. държавният глава проведе на „Дондуков“ 2 среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. На срещата президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на „Три морета“ през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата. 

При подготовката на съвместната декларация, която следва да бъде приета на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага „отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.“.

На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата „Три морета“ с подкрепата на останалите страни-участнички.