Главният архитект на София следи сроковете, заяви кметицата Йорданка Фандъкова по отношение на незаконния строеж на Румен Гайтански-Вълка в Държавно ловно стопанство "Искър", с което прехвърли казуса към арх. Здравко Здравков.

Двуетажната постройка, свързвана с бизнесмена, известен с връзките си с Ахмед Доган, е без разрешително за строеж, стана ясно миналата седмица след констативен акт от район Панчарево. Това стана след като по-рано това лято Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и прокуратурата обявиха строежа за незаконен.

"Главният архитект следи сроковете, като изтекат ще направим това, което изисква законът", заяви кметицата на въпрос на Mediapool.

Срокът след връчване на констативен акт е 7 дни, той е връчен на 12 октомври, т.е. е изтекъл на 20-ти. Според Закона за устройство на територията кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за премахване на подобен строеж при констативен протокол. В ЗУТ обаче не е оказан срок за това. Има си процедура и тя ще се следва, казаха от Столична община пред Клуб Z.

Ако заповедта бъде издадена, собственикът на обекта трябва да го разруши, или след определен срок премахването се изпълнява принудително от общината - за сметка на извършителя и на лицето, упражнило строителен надзор.

Сградата е построена между март и юли тази година, Общинският съветник от "Демократична България" Владислав Панев сигнализира за нея още тогава. Върховната административна прокуратура потвърди на 17 август, че липсват документи за него. Заради скандала бе уволнен директорът на държавното ловно стопанство "Искър" инж. Атанас Дарелов.